Una dintre cele mai importante arii protejate din Romania ar putea deveni o „minune naturala a lumii”. Parcul National Retezat este o lume a lacurilor presarate printre piscuri semete, a gentianelor, smirdarului si a altor mii de plante, a sprintenelor capre negre catarate pe stanci, a ursului mormaitor, ascuns prin zmeuris, a lupului sfios si grijuliu cu puii lui, a marmotelor galagioase si jucause.
Fundatia New7Wonders a selectat anul trecut Parcul National Retezat (PNR) pentru a participa la competitia internationala „Cele sapte minuni naturale ale lumii”. Parcul National Retezat are nevoie de voturile cat mai multor persoane pentru a putea sa mai urce doua pozitii si sa ajunga pe locul 11, fapt care i-ar putea asigura calificarea in etapa a doua a competitiei. Parcul este singurul din Romania care a fost selectat pentru acest concurs international, aria protejata fiind inscrisa in grupa E, destinata padurilor, parcurilor nationale si rezervatiilor naturale.
Votati Parcul National Retezat!
Pana pe 7 iulie, din totalul celor 261 de nominalizari de pe tot Globul, vor fi alese 77 de locatii in urma votului exprimat pe internet de oameni din intreaga lume, la adresa New 7 wonders.
In ceea ce priveste votul prin telefon, se apeleaza numarul 0041 77 312 4041. Dupa mesajul de intampinare urmeaza un ton si apoi se introduce codul format din cifrele 541 alocat pentru Parcul National Retezat. Votul devine valid doar dupa terminarea mesajului de confirmare al robotului.
Organizatorii competitiei sustin ca in cazul in care pasii sunt urmati intocmai, convorbirea nu dureaza mai mult de un minut si costa 0,2 euro, adica tariful normal perceput de companiile de telefonie pentru o convorbire cu Elvetia, tara unde are sediul central Fundatia New7Wonders.
Primele 77 de candidate vor fi evaluate de un comitet de experti care, pe 21 iulie, va stabili 21 de finaliste. Selectia finala va fi efectuata tot printr-un vot popular exprimat pe internet, rezultatul urmand sa fie anuntat in 2011.
Specii unice in tara
Cu o suprafata de peste 380 de hectare, Parcul National Retezat a fost infiintat in anul 1935 pe structura fostului domeniu de vanatoare al Casei Regale. Parcul este acum unul dintre putinele locuri din Romania unde natura a avut cel mai putin de suferit in urma interventiei omului. In arealul acestuia traiesc 185 de specii de pasari, 1.190 de specii de plante – o treime din totalul celor din Romania, 90 dintre acestea fiind unice in tara. In acest loc mirific exista un echilibru intre carnivore si ierbivore, astfel incat in Retezat pot fi vazuti ursi, lupi si rasi, dar si capre negre, cerbi, caprioare, mistreti, iepuri si multe alte vietuitoare.
Unicitatea parcului deriva si din faptul ca in Masivul Retezat se gasesc 20 de varfuri muntoase cu o inaltime de peste 2.000 de metri, iar intre vaile acestora se afla 80 de lacuri si tauri glaciare, in care se oglindeste albastrul cerului. Dintre acestea se disting Lacul Bucura, cel mai intins din tara, cu o suprafata de noua hectare, si Lacul Zanoaga, cel mai adanc lac glaciar din Romania – 29 de metri. Parcul Retezat este locul care te provoaca sa descifrezi misterul care invaluie varful Gugu sau sa deslusesti de unde vine „aerul” straniu al taului dintre Brazi. Tot aici gasesti ciudatenii naturale. In acelasi masiv exista un relief tipic glaciar, cu vai, lacuri si circuri glaciare, dar si calcare impanzite de chei, pesteri si avene. Parcul National Retezat este izvorul multor legende si povesti fascinante despre flacai viteji, domnite suave, haiduci cu mila fata de cei oropsiti, zmei inaripati si… dinozauri pitici.
A urcat 15 locuri in trei saptamani
Potrivit Administratiei Parcului National Retezat (APNR), prin campaniile de promovare sustinute de mass-media, aria protejata a reusit sa urce 15 locuri in numai trei saptamani, de la pozitia cu numarul 32, la care se afla pe 24 mai, pana pe locul 13, unde se afla acum. Iubitorii naturii mai au la dispozitie circa doua saptamani pentru a vota PNR si a-i asigura acestuia calificarea in a doua etapa a concursului international.
Sursa: Gazeta de Sud