Doua drumuri construite ilegal in Parcul National Muntii Rodnei faciliteaza accesul braconierilor spre zonele protejate ale rezervatiei, acolo unde traiesc capre negre.
Scandalul a inceput in toamna anului trecut. In doar cateva zile in parcul National Muntii Rodnei, una dintre cele mai frumoase si mai valoroase zone naturale ale Romaniei, au aparut doua drumuri ilegale. Utiliaje grele de constructie au intrat in zone virgine si au croit doua cai de acces.
Rangerii din rezervatie au observat abia dupa o saptamana lucrarile ilegale si le-au adus la cunostinta administratiei parcului national si a Garzi de Mediu. Oamenii reclamau faptul ca cele doua drumuri improvizate facilitau accesul spre una dintre zonele strict protejate ale parcului, acolo unde traieste una dintre cele mai numeroase populatii de capre negre din Romania.
Stirea aparitiei drumurilor a fost cu atat mai socanta cu cat administratia parcului tocmai terminase in vara lui 2008 un amplu recensamant al caprelor negre, ajungand la concluzia ca numarul acestora a atins un nou maxim al acestui deceniu.
Investigatiile derulate de Garda de Mediu au scos la iveala faptul ca cele doua „artere” au fost construite de autoritatile locale din doua localitati invecinate cu parcul national, Borsa si Romuli. Autoritatile din Borsa au creat un drum de acces in lungul viitorului traseu al telegondolei Lunca Ses _ Borsa, amplasata in zona. „Se lucreaza la amenajarea fundatiilor, a stalpilor, iar pentru a ajunge la linia de telegondola a fost creata cu buldozerul o cale de acces in lungime de 700 de metri.
Este drept ca e la marginea Parcului National Muntii Rodnei, insa drumul a fost construit fara a exista vreo autorizatie de mediu”, a declarat Calin Crisan de la Garda de Mediu. „Recunosc, este vina noastra. Am facut tarziu demersurile pentru obtinerea avizelor. Lucrarea nu este de un impact major, dar totusi trebuia sa obtinem acele acte”, a spus Remus Stetco, primarul localitatii Borsa. Garda de Mediu a amendat primaria cu 100.000 lei, insa drumul a fost folosit intens in aceasta iarna, in timpul sezonului de schi.
ALTA AMENDA
Garda de Mediu Bistrita-Nasaud a aplicat o amenda de 100.000 lei Primariei Romuli, pentru cei 600 de metri de drum forestier modernizati, care au depasit limita zonei de conservare din Parcul National Muntii Rodnei.
Comisarul-sef al Garzii de Mediu, Ioan Bors, a declarat ca s-a decis aplicarea sanctiunii maxime in acest caz, deoarece parcul este o arie protejata, iar primaria nu avea aviz din partea Administratiei Parcului pentru a efectua lucrari de modernizare a acelei portiuni de drum. S-a descoperit ca Primaria Romuli a intrat cu 600 de metri in zona ariei protejate in momentul in care s-au efectuat lucrarile de modernizare a unui drum forestier.
Drumul forestier de pe raza comunei Romuli, in lungime de 12,5 kilometri, a fost modernizat printr-un proiect SAPARD in valoare de 2,6 milioane de lei, iar acesta face legatura spre Izvorul Albastru al Izei de pe raza comunei maramuresene Moisei. Din primele date ale anchetei a reiesit faptul ca a fost gasit un buldozer fara numere de inmatriculare in apropierea cabanei unui cunoscut om de afaceri bistritean, Pavel Sangeorzan, care administreaza in zona un fond de vanatoare.
Sursa: Jurnalul National