In Pietrosul Rodnei se numara caprele negre si plangerile penale

0
705

Efectivele de capre negre din Parcul National Muntii Rodnei au crescut fata de evaluarile din ultimii ani, dar este inca departe de anul de varf 1991.
capra neagra
La numaratoarea anuala, care a avut loc in aceste zile, echipele de montaniarzi si de agenti silvici au observat 140 de exemplare, cu 200 mai putine decat cele inregistrate, numai pe unul dintre versanti, cel nordic, acum 17 ani.
evaluarea efectivelor de capre negre
Actiunea de evaluare s-a suprapus insa cu un scandal pornit intre Administratia Parcului si Primaria bistriteana Romuli, cea care este acuzata ca a deschis, fara nicio autorizare, mai multe drumuri in rezervatie, punand astfel in pericol animalele protejate de lege. „Au intrat cu 700 de metri de drum SAPARD in rezervatie, in partea bistriteana. Apoi, au mai facut alte doua drumuri, de 2,5 si 2,7 kilometri, spre stane, fara nicio instiintare, profitand de o perioada fara turisti”, reclama Ioan Muntean, sef al pazei Parcului National Pietrosul Rodnei.

Acesta a depus plangeri penale pe adresa administratiilor din Romuli, dar si din Borsa, Maramures, care ar fi intrat in perimetrul parcului national cu drumuri apartinatoare partiei olimpice. „S-au gandit la loc de picnic si de agrement, dar e cea mai buna zona pentru vanat acolo”, spune Ioan Muntean. Conducerea celor doua primarii nu a putut fi contactata pentru a comenta aceste acuzatii.

Mai multe pe versantul sudic

„Pe partea nordica, a Maramuresului, am gasit 62 de exemplare de capre negre, iar diferenta de pana la 140 s-a vazut in partea sudica a parcului”, a explicat Ioan Muntean. La opusul anului de varf pentru capre negre este 2004, cand s-a ajuns la cifra critica de 67 de exemplare. „E un spor, de la 119 anul trecut. Mai sunt si vreo 200 de exemplare de marmote, in revenire dupa o perioada de regres. In plus, numai eu am vazut ieri 5 cocosi de mesteacan, o mare raritate in zona, dar sunt sute”, a dezvaluit responsabilul parcului.

Sursa: Evenimentul Zilei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.