Biologii monitorizeaza animalele din Muntii Rodnei cu camere video instalate in copaci

Biologii monitorizeaz? animalele din Mun?ii Rodnei cu camere video instalate în copaci
Biologii monitorizeaza animalele din Muntii Rodnei cu camere video instalate in copaci
Biologii monitorizeaza animalele din Muntii Rodnei cu camere video instalate in copaci

300 de specii de plante si animale din Parcul National Muntii Rodnei sunt amenintate cu disparitia. Biologii fac tot ce pot ca sa le protejeze. Pentru inceput, alcatuiesc o baza de date despre exemplarele existente si starea lor folosind camere video instalate in copaci.

Specii in pericol 300 de specii de plante si animale din Parcul National Muntii Rodnei sunt amenintate cu disparitia, iar biologii fac tot ce pot ca sa le protejeze. Pentru inceput, alcatuiesc o baza de date despre exemplarele existente si starea lor.

Claudiu Iusan este biolog in Parcul National Muntii Rodnei de mai bine de 10 ani. S-a ocupat de zeci de proiecte, toate pentru protectia celor peste 6.500 de specii de flora si fauna. In meseria sa, foarte importanta este observatia. Se face cu aparatura video performanta.

Claudiu Iusan: „In masura in care unele specii sunt foarte rar intalnite, promovam masuri de conservare”.

Camerele video montate pe copaci sunt prevazute cu senzori de miscare, pentru a porni inregistrarea. Unele animale apar des in filmari, altele, cum este rasul, niciodata. Este tocmai unul dintre carnivorele urmarite pentru conservare.

Claudiu Iusan: „In cazul speciilor de carnivore mari, cum este rasul, vom incerca sa capturam doua exemplare, sa amplasam culoarele GPS si sa vedem un timp care este distributia acestora”.

Si alte mamifere sunt atent observate. Specialistii vor sa vada cum se hranesc sau cum se reproduc.

Cornel Filipoi Timotei, padurar, spune ca cel mai greu e sa faci paza efectiva, in teren: „Am vazut urme de ras, de vulpe, pisica salbatica, lup si urs, care este putin mai la capatul vaii.

Parcul National Muntii Rodnei este cea mai mare arie protejata din tara: 47.000 de hectare. Proiectul de conservare a biodiversitatii de acolo are o durata de patru ani. Costurile ajung la 600.000 de euro – jumatate din Fondul European de Dezvoltare, iar restul de la bugetul de stat si din fondurile Romsilva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *