Muntii Rodnei: Proprietarii de paduri isi cer drepturile

Muntii Rodnei: Proprietarii de paduri isi cer drepturile

Cei care detin paduri incluse in Parcul National Muntii Rodnei, fie ca vorbim de persoane fizice, composesorate sau administratii locale, isi cer acum drepturile.

Potrivit declaratiilor facute, pentru citynews.ro, de catre primarul localitatii Romuli, Ioan Monita, primaria pe care o conduce are in plan, alaturi de alte autoritati din Bistrita-Nasaud si Maramures, sa isi ceara drepturile la institutiile abilitate din Uniunea Europeana.

Cu atat mai mult cu cat, sustine acesta, se are in verede largirea acestui parc national, din care ar mai urma sa faca parte si Muntii Maramuresului, dar si ceva munti din Ucraina. “Noi avem practic in Muntii Rodnei 365 de hectare de padure si vreo 300 de hectare de pasune alpina. Cazul nostru este unul, sa-i spunem, mediu, pentru ca sunt primarii, cum e Maieru care are aproximativ 1500 de hectare in Parcul National Muntii Rodnei.

Parcul National Muntii Rodnei are circa 47 de mii de hectare, dintre care doar 5% apartin statului Roman, iar restul sunt diverse proprietati, atat a unitatilor administrativ-teriroriale, cat si a persoanelor fizice. Ori Statul Roman a venit si a facut aici un parc national fara acceptul proprietarilor si cu toate acestea iti impune si restrictii de tot felul. Mai nou iti interzice si sa nu pasunezi. Avem adevarate focare de infectie in acest parc national, sunt uscate sute de metri cubi de padure si cu toate acestea ei iti interic orice fel de interventie acolo”, a declarat acesta.

Acesta a mai declarat ca razboiul cu Statul Roman de abia acum incepe, toate aceste fapte fiind aduse la cunostinta celor de la Comisia Europeana pentru Agricultura si nu numai.

„E clar ca vom avea procese pe aceasta tema si stiti ca aceste procese trebuie orientate de la bun inceput. Ca un proces sa aiba succes el trebuie foarte bine gandit. Suntem pana acum vreo 15 primarii care ne-am adunat pana acum documentele, o sa vina si altii si o sa facem un proces mare, de amploare, pentru ca nu o sa facem mai multe procese cu aceeasi tema.

De ani de zile ni se tot promite ca se va rezolva aceasta problema, ca vom primi despagubiri, ca mai stiu eu ce. De 10 ani de zile din acele paduri noi nu beneficiem nimic si mai mult decat atat avem obligatia de a plati si contravaloarea serviciilor silvice”, a continuat primarul localitatii Romuli.

Cat priveste Maramuresul, Primaria Romuli a castigat toate procesele cu acesta: „Dar noi vom avea un razboi mai mare cu statul Roman, prin abuzurile pe care le face. Pe la un moment dat am fost amendat atat de Garda de Mediu de la Bistrita, cat si cea din Maramures, am castigat in instanta si acum ne pregatim de alta batalie.

Nu e interesul nostru sa desfiintam Parcul National Muntii Rodnei, dar zonarea lui interna e facuta cu totul abuziv si nu respecta nici legislatia europeana. Noi interzicem sa se mearga la pasunat in munti cu oile? Asa ceva nu s-a mai pomenit de cand lumea si pamantul.

Am discutat aceasta problema la Bruxelles, la Comisia Europeana si inclusiv cu un europarlamentar. Toata lumea se intreaba cum adica nu primit despagubiri pentru proprietatile voastre? Adica aveti padure in Parcul National si nu va da despagubiri. Sunt tari in UE unde proprietarul isi negociaza aceste despagubiri cu statul respectiv”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *