Unda verde pentru microhidrocentrale in Muntii Rodnei

0
599

Agentia Nationala pentru Protectia Mediului a emis acordul de mediu pentru amenajarea unei microhidrocentrale in Parcul National Muntii Rodnei, pe raul Cormaia din localitatea bistriteana Sangeorz Bai.

Proiectul demarat de firma ElCata putea afecta structura, functionalitatea si obiectivele de conservare ale Parcului National Muntii Rodnei, motiv pentru care a fost nevoie de studierea impactului asupra mediului. Dupa verificarea documentatiei, autoritatile au emis acordul de mediu pentru amenajarea hidroenergetica a raului Cormaia.

Conform documentatiei, se va instala o centrala hidroelectrica MHC Cormaia 1, situata pe raul Cormaia, la 3 metri amonte de confluenta cu Valea Vinului, cu o putere totala instalata de 966 kW si inca una  situata la 2 km aval de confluenta cu Valea Vinului, cu o putere totala instalata de 1.065 kW.

Ambele centrale sunt situate pe malul stang al raului Cormaia si se racordeaza la sistemul energetic national prin linia electrica de 20 KV/04 amplasata pe toata lungimea raului Cormaia si care se va reabilita cu ocazia lucrarilor de realizare a microhidrocentralelor.

Orice persoana care face parte din publicul interesat si care se considera vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim, se poate adresa instantei de contencios administrativ competente pentru a ataca, din punct de vedere procedural sau substantial, actele, deciziile sau omisiunile Agentiei pentru Protectia Mediului Bistrita-Nasaud.

Societatea ElCata a solicitat amplasarea hidrocentralei din Parcul National Muntii Rodnei, dar si in judet, pentru care nu a fost nevoie de studii de impact asupra mediului.

Astfel, se vor amplasa microhidrocentrale pe raul Maria Mare din comuna Sant (in zona complexul turistic Poiana Zanelor) o centrala pe raul Cobasel (localitatea Sant), una pe raul Stramba (comuna Romuli) si inca trei pe raul  afluentii Somesului Mare: Gagi, Nichitas, Arinului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.