Rezervatie naturala atacata de paraziti…Cine sa intervina?

Rezervatie naturala atacata de paraziti...Cine sa intervina?
Rezervatie naturala atacata de paraziti…Cine sa intervina?

Presedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud a anuntat ca va propune conducerii Ministerului Apelor, Padurilor si Pisciculturii trecerea Parcului National Muntii Rodnei in administrarea Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud. Motivul il constituie desele reclamatii ale primariilor care detin paduri si pasuni in interiorul rezervatiei fata de masurile restrictive impuse de Consiliul Stiintific al Parcului National Muntii Rodnei de acces si exploatare a lor.

Aceasta trecere ar fi o catastrofa, sustine purtatorul de cuvant al Consiliului Stiintific al PNMR.

Presedintele Radu Moldovan crede ca reprezentantii Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud ar avea un alt fel de dialog cu Consiliul Stiintific al parcului, decat il au acum primariile care detin paduri si pasuni in zona. Radu Moldovan spune ca atitudinea Consiliului Stiintific, care interzice orice interventie in zona de exclusivitate de peste 3 000 de hectare, declarate rezervatie a biosferei, este prea intransigenta, intrucat zona este devastata de paraziti care distrug padurea: oricat de restrictiva ar fi o lege, Sit natura 2 000 sau alt tip de lege care reglementeaza parcurile nationale, nu putem lasa zeci de mii de hectare de padure sa se distruga, atacate de insecte. (Radu Moldovan)

Insectele invocate sunt ipidele, despre care prof. dr. Ioan Chintauan, purtatorul de cuvant al Consiliului Stiintific al PNMR spune ca isi face simtita prezenta distructiva pe tot cuprinsul Europei.

Ioan Chintauan a declarat ca de-a lungul anilor Consiliul Stiintific al PNMR a dat avize favorabile solicitarilor venite de la primarii, atat pentru exploatarea arborilor afectati de daunatori, cat si pentru pasunat. Trecerea Parcului National Muntii Rodnei sub administrarea Consiliului Judetean ar fi o mare greseala, din multe motive. (Ioan Chintauan)

Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Doina Pana a declarat ca retine oferta facuta de presedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, dar ca, inainte de a lua o decizie, va organiza o ampla dezbatere pe aceasta tema, cu toti factorii implicati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *