Contractul de administrare pentru Parcul National Muntii Rodnei s-a incheiat. Cine vrea aria protejata

Contractul de administrare pentru Parcul National Muntii Rodnei s-a incheiat. Cine vrea aria protejata
Contractul de administrare pentru Parcul National Muntii Rodnei s-a incheiat. Cine vrea aria protejata

Contractul de administrare pentru Parcul National Muntii Rodnei, semnat in urma cu zece ani de Romsilva, s-a incheiat, marti fiind ultima zi in care mai pot fi depuse oferte pentru preluarea celei mai intinse arii protejate din Carpatii Orientali. “Poate sa fie si altcineva care sa indeplineasca conditiile legale. Sunt destul de drastice”, a declarat directorul APM, Sever Roman.

Administratia Parcului National Muntii Rodnei a fost infiintata in anul 2004 ca subunitate a Directiei Silvice Bistrita pentru o perioada de 10 ani si functioneaza in baza HG nr. 230/2003 privind delimitarea Rezervatiilor Biosferei, parcurilor nationale si parcurilor naturale si constituirea administratiilor acestora. In luna mai contractul de administrare s-a incheiat, a existat o perioada de interimat, iar daca actuala administratie doreste sa-si continue proiectele trebuie sa depuna, pana marti, o noua oferta.

“Parcul National Muntii Rodnei, fiind o arie protejata de interes national, are nevoie de o administrare, un lucru care e mult mai complex decat o custodie. Conform legislatiei, pentru ca cineva sa administreze PNMR trebuie sa indeplineasca anumite conditii. In mai 2014 a expirat contractul de administrare, iar acum Administratia PNMR are un contract interimar. Va trebui sa depuna o noua oferta, pana in 2 septembrie a.c., la sediul Ministerului Mediului pentru o un nou contract de administrare daca doreste, normal. Poate sa fie si altcineva care sa indeplineasca conditiile legale. As vrea sa atrag atentia: conditiile sunt destul de drastice”, a declarat pentru Timp Online directorul Agentiei de Protectie a Mediului Bistrita-Nasaud, Sever Roman.

Intrucat Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud si-a anuntat intentia de a prelua in subordinea sa Parcul National Muntii Rodnei, l-am intrebat, luni, pe presedintele Emil Radu Moldovan daca a fost depus un dosar de candidatura. “Nu am depus niciun dosar de candidatura anul acesta. Mai multa lume mi-a spus sa ne luam ghearele de pe Parcul National. Cred ca va ramane la Romsilva pana anul viitor si vom mai vedea. Eu, unul, sunt convins ca se poate face mai mult in aceasta arie protejata care e o oaza pentru judet. Pana acum, prea putina lume a avut acces in zona. In plus, se pot accesa fonduri europene pentru programe. Exista oportunitati pe care le studiem pana anul viitor”, a spus Emil Radu Moldovan.

Parcul National Muntii Rodnei este cea mai intinsa arie protejata din Carpatii Orientari care se intinde pe o suprafata de 46.399 hectare, din care 3.300 hectare au fost declarate rezervatie a biosferei in anul 1979. Importanta acestei arii protejate se datoreaza atat geologiei si geomorfologiei muntilor, cat si prezentei a numeroase specii de fauna si flora, endemite si relicte glaciare.

Din suprafata totala a parcului, 80% se afla in judetul Bistrita-Nasaud si 20% in judetul Maramures. Pe raza parcului sunt peste 1100 de specii de plante si 21 de tipuri de padure de la cele de fag la cele de rasinoase.

Totodata, in PNMR sunt 13 specii de amfibieni, 55 de specii de mamifere printre care si capra neagra, marmota sau jderul de copac. Parcul mai rezervatii stiintifice cum ar fi Pietrosu Mare pe 3300 de hectare si Piatra Rea pe 409 hectare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *