Linxul iberic ar putea fi salvat

Pe cei 335 km2 de gariga, paduri si mlastini din parcul national Donana din sud-vestul Spaniei, care a fost declarat Patrimoniu Mondial al Umanitatii, mai traiesc doar 50 de exemplare de linx iberic, fata de inceputul secolului XX, cand in Spania si Portugalia existau aproximativ 100.000 de specimene.
Linxul iberic
Urbanizarea, vanatul si, in special, declinul dramatic al speciei cauzat de o boala transmisa de iepurii salbatici au facut ca, in 2002, sa nu mai existe in libertate decat 150 de exemplare. In aceste conditii, linxul iberic, o pisica mare si patata care poate avea o lungime de pana la un metru si poate cantari 15 kg, a devenit prima felina din lume amenintata de disparitie.

Astrid Vargas, o americanca din Puerto Rico, se ocupa, de cinci ani, cu derularea unui program de reproducere a acestor animale in captivitate. Astfel, din 2003, ea a inceput sa lucreze cu cinci lincsi adulti din parcul Donana, patru femele si un mascul.

Luna trecuta, la Donana si la Olivilla, un alt centru unde sunt crescuti lincsi, au fost nascuti 17 pui de felina, acesta reprezentand un adevarat record de la lansarea programului. In prezent, in cele doua centre conduse de Vargas si la gradina zoologica din Jerez traiesc 77 de lincsi in captivitate.

„Acum suntem cu doi ani in avans in ceea ce priveste previziunile de dezvoltare din cadrul programului de crestere in captivitate. Urmatoarea mare provocare va fi sa pregatim animalele nascute in captivitate sa supravietuiasca in libertate”, a explicat Vargas, citata de AFP.

Astrid Vargas intentioneaza ca, anul viitor, sa lase in libertate cateva animale in zonele in care acestea traiau in numar mare, unele dintre ele urmand sa fie transferate catre alte noi zone inca din acest an.

In parcul Donana, lincsii iberici traiesc in 20 de custi si sunt hraniti mai ales cu iepuri, inclusiv vii, pentru ca cei mici sa poata invata sa vaneze. Toate animalele sunt supravegheate permanent, cu ajutorul a 57 de camere video cu circuit inchis.

Ingrijitorii incearca pe cat posibil sa nu intervina in viata animalelor, insa, in momentul in care acestea iau la bataie, este nevoie ca oamenii sa le desparta, pentru ca exista un risc foarte ridicat ca lincsii sa se omoare intre ei.

Programul de crestere a lincsilor iberici in captivitate este abia la inceput si ar putea dura inca 16 ani, timp in care acest animal ar putea trece de la categoria „in pericol critic de disparitie” la categoria „in pericol”, apoi la „vulnerabil”.

Vargas nu este la primul proiect de acest fel; pana in prezent, ea a mai salvat dihorul cu picioare negre, lupul mexican din Statele Unite si tigrul siberian din Rusia.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *