Rechinii, o specie pe cale de disparitie

0
942

Rechinii, care se numara printre speciile de pesti pe cale de disparitie, nu sunt protejati in oceanele din intreaga lume, dupa cum arata expertii de la Uniunea internationala pentru conservarea naturii (IUCN), citati de Reuters.
rechini
Raportul lansat de IUCN trage un semnal de alarma la adresa guvernelor pentru oprirea indepartarii inotatorelor rechinilor, o practica raspandita in intreaga lume. Rechinii sunt prinsi, iar dupa ce li se taie inotatoarele, din care se fac preparate culinare, in special in Asia, acestia sunt aruncati inapoi in apa, unde mor. Cu toate ca aceasta practica a fost interzisa in numeroase tari, un efort prea mic este depus pentru a opri cu adevarat pescuitul de rechini.

O treime din speciile de rechini si rudele lor sunt pe cale de disparitie din cauza pescuitului excesiv, dupa cum arata IUCN. Expertii arata ca rechinii sunt foarte sensibili la pescuitul excesiv deoarece se maturizeaza foarte greu si au foarte putini pui. Este vital ca guvernele sa creasca monitorizarea barcilor ce pescuiesc rechini.

„Rechinii raman neprotejati in larg”, a declarat specialistul Sonja Fordham, de la IUCN.

In raportul „The Conservation Status of Pelagic Sharks and Rays” se mai arata ca speciile cele mai cunoscute de rechini, precum rechinul ciocan, rechinul alb si rechinul urias sunt in pericol sau chiar pe cale de disparitie.

Studiul a fost prezentat inainte de conferinta de la Madrid a managerilor responsabili cu pescuitul tonului. In aceste operatiuni, precum si in cazul pescuitului pestelui-spada, rechinii sunt prinsi in navoade.

Sursa: Intact News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.