Melci de mare – creaturi jumatate animal, jumatate planta

0
1148

Un melc de mare bizar pare a fi jumatate animal, jumatate planta. Aceasta creatura este prima descoperita care are un pigment caracteristic plantelor, clorofila.melc de mare

Melcul se pare ca a furat genele necesare producerii de clorofila de la algele pe care le consuma. Cu ajutorul acestor gene, melcii sunt capabile de fotosintenza, un proces pe care plantele ii folosesc pentru a converti lumina soarelui in energie.

„Pot sa supravietuiasca fara a manca nimic”, a declarat Sidney Pierce, un biolog de la University of South Florida, din Tampa.

Pierce a studiat aceste creaturi unice, numite oficial Elysia chlorotica, timp de aproape 20 de ani si si-a prezentat ultimele descoperiri in cadrul conventiei anuale „Society for Integrative and Comparative Biology” din Seattle.

„Este pentru prima oara cand animale multicelulare au reusit sa produca clorofila”, a declarat Pierce pentru LiveScience.

Melcii de mare traiesc in mlastinile sarate din New England si Canada. „Le adunam si le tinem in acvarii cu lunile. Atata timp cat le oferim lumina timp de minim 12 ore pe zi, animalele supravietuiesc fara sa manance”, a mai spus Pierce.

Cercetatorii au folosit un element radioactiv pentru a se asigura ca melcii chiar produc clorofila si nu doar fura pigmentii de la alge. Melcii insa au incorporat materialul genetic atat de bine incat il transmit si generatiilor urmatoare.

Melcii nu sunt capabili inca sa produca cloroplaste, un element foarte important in fotosinteza. Acestia trebuie totusi sa consume alge pentru a fura cloroplastele necesare. Chiar si asa, oamenii de stiinta nu au aflat cum anume i-au animalele genele care le trebuie de la alge.

Sursa: Realitatea TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.