13 octombrie – Ziua Internationala pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale

13 octombrie - Ziua Internationala pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale
13 octombrie – Ziua Internationala pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale

Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite, potrivit rezolutiei nr. 64/200 din 21.12.2009 a stabilit ca ziua de 13 octombrie sa fie desemnata Ziua Internationala pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, ca mijloc de promovare a unei culturi globale cu privire la reducerea efectelor acestor fenomene – inclusiv prevenirea, atenuarea efectelor si pregatirea impotriva dezastrelor.

Prin dezastre naturale se inteleg fenomenele naturale de origine geologica sau meteorologica, ori imbolnavirea unui numar mare de persoane sau animale, produse in mod brusc, ca fenomene de masa. In categoria fenomenelor naturale distructive de origine geologica sau meteorologica sunt cuprinse cutremurele, alunecarile si prabusirile de teren, inundatiile si fenomenele meteorologice periculoase, care afecteaza violent zone relativ mari de teren pe termen lung, provocand pierderi de vieti omenesti, pagube materiale si degradarea mediului ambiant.

Schimbarile climaterice la scara globala si regionala contribuie la accentuarea intensitatii si cresterea frecventei fenomenelor si proceselor periculoase ca secetele, aversele de ploaie, inundatiile, ingheturile. Etc.

Statistica ultimului deceniu arata ca numarul total de calamitati naturale, inclusiv cele hidrometeorologice, au tendinte de crestere atat dupa intensitate cat si dupa frecventa lor, ceea ce duce la cresterea pagubelor materiale si a numarului de jertfe umane.

Pentru realizarea cu succes a luptei cu urmarile negative ale dezastrelor naturale, este necesara studierea acestora, perfectionarea metodelor de prognozare a lor, de informare, educare si pregatire a populatiei pentru a face fata acestora. De aceea, reducerea riscului dezastrelor naturale reprezinta un spectru larg de activitati incepand de la pregatirea in caz de dezastru la limitarea impactului dezastrelor naturale asupra comunitatilor.

La nivelul judetului Constanta sunt intalnite mai frecvent urmatoarele riscuri naturale:

–      Fenomene meteorologice periculoase (vant puternic, precipitatii cu caracter de aversa, inundatii, caderi de grindina, seceta, inghet, caderi masive de zapada, polei);

–      Fenomene distructive de origine geologica (cutremure de pamant, alunecari de teren);

–      Incendii de mari proportii datorate fenomenelor naturale sau actiunii umane.

Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta “Dobrogea” al judetului Constanta, are ca obiective principale, activitati de prevenire a producerii unor situatii de urgenta, de protectie, respective de limitare a efectelor acestora si activitati de interventie in cazul manifestarii lor.

Aceste activitati se desfasoara pe trei etape:

–      PREDEZASTRUL – masuri de prevenire conditii de normalitate;

–      PE TIMPUL PRODUCERII DEZASTRULUI – pentru protejarea si salvarea populatiei;

–      POSTDEZASTRUL – pentru revenirea la normalitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *