Taj Mahal se ingalbeneste din cauza poluarii

Taj Mahal se ingalbeneste din cauza poluarii

Un nou studiu realizat de Ministerul Mediului indian arata ca nivelul de poluare din Agra, unde se afla Taj Mahal, a crescut foarte mult in ultimii ani.
Poluarea a ajuns la un nivel in care emisiile de oxid de azot sunt mult mai mari decat in urma cu 12 ani. Masuratorile au fost lansate in 1998 pentru a preveni daune mai mari la Taj Mahal – fatada sa incepuse deja sa se ingalbeneasca. Problema a primit atentie internationala dupa ce presedintele de atunci al SUA, Bill Clinton, a declarat ca poluarea a facut ceea ce 350 de ani de razboaie, invazii si dezastre naturale nu au reusit – adica sa marcheze peretii superbi ai Taj Mahalului.

Drept rezultat, autoturismele au fost interzise in zone din apropierea monumentului, iar ricsele pe diesel au fost inlocuite cu masini mai verzi.

Problema persista, insa, din mai multe motive. Cresterea masiva a populatiei a dus la mai multe masini pe strazi, ceea ce inseamna mai mult combustibil si mai multe emisii.

Mai multi oameni inseamna si nevoia de mai multa apa, luata din raul din apropierea monumentului. Fundatiile din lemn si-au pierdut astfel umezeala necesara pentru a evita prabusirea. In plus, apa este contaminata cu deseurile fabricilor si oamenilor.

Constructiile ilegale si lipsa regulilor din Agra au avut si ele un impact negativ.

Taj Mahal a fost construit de imparatul Shah Jahan drept mausoleu pentru a treia sa sotie, care a murit la nasterea celui de-al 14-lea copil. Dragostea sa pentru ea este reflectata in cladire, devenind un simbol al romantismului in intreaga lume.

Oamenii de stiinta aplica acum un tratament cu argila pentru a incerca sa mentina albul marmurei si a indeparta galbeneala depusa de poluare. (

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *