Bugetul MEF majorat cu 20 milioane lei pentru datoriile Nuclearelectrica la CNE

0
301
Bugetul MEF majorat cu 20 milioane lei pentru datoriile Nuclearelectrica la CNE
Bugetul MEF majorat cu 20 milioane lei pentru datoriile Nuclearelectrica la CNE

Bugetul Ministerului Economiei a fost suplimentat cu 20 milioane lei, din Fondul de rezerva bugetara, pentru plata arieratelor acumulate de Nuclearelectrica fata de producatorul de combustibil necesar reactoarelor nucleare 3 si 4, care urmeaza sa fie construite la centrala de la Cernavoda (CNE), informeaza Mediafax.

Decizia a fost luata, prin hotarare, in sedinta de marti a Executivului.

In proiectul de hotarare de guvern, Ministerul Economiei a propus suplimentarea propriului buget cu 30,7 milioane lei pentru plata obligatiilor restante ale SN Nuclearelectirca SA catre producatorul de apa grea.

Apa grea este produsa de Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare (RAAN), care o vinde catre Nuclearelectrica. Ambele companii sunt controlate de stat, prin intermediul Ministerului Economiei.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, Ministerul Economiei nu are asigurate fondurile pentru productia apei grele destinate productiei de electricitate in reactoarele nucleare 3 si 4 care ar putea fi construite la centrala de la Cernavoda.

Daca ministerul nu va obtine aceste fonduri, instalatiile care produc apa grea ar trebui oprite, iar aceasta operatiune ar costa peste 220 milioane de lei.

Nuclearelectrica va cumpara din 2011 mai ieftin cu 5% apa grea pentru productia de electricitate in reactoarele 3 si 4, dar va trebui sa finanteze productia acestui combustibil cu 20% din suma totala necesara, fata de 16,4% in prezent.

Centrala de la Cernavoda, operata de Nuclearelectrica, asigura, cu doua unitati in functiune, circa 18% din productia de electricitate la nivel national. Guvernul, in parteneriat cu cinci companii energetice, vrea sa mai construieasca doua reactoare, investitie pe care o evalueaza la patru miliarde euro.

La 15 decembrie, Guvernul a suplimentat bugetele altor sase ministere, cu o suma totala de 1,22 miliarde lei, din fondul de rezerva la dispozitia Guvernului, pentru plata arieratelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.