“Constructii Naturale” – Invata sa iti construiesti propria locuinta ecologica!

In perioada 09-13 Iunie, Asociatia Apusenii Verzi desfasoara o serie de workshop-uri cu tema: “Constructii naturale”, pentru persoanele interesate sa isi construiasca propria locuinta ecologica. In cele cinci zile se va preda, teoretic si practic, tehnica constructiilor naturale, in satul ecologic Apusenii Verzi din Nadastia, judetul Alba. Specific, se va invata tehnica de construire cu…

Citește mai departe

Circulatia apei subterane. Implicatii asupra fracturarii hidraulice

Una dintre realizarile importante ale tezei mele de doctorat de la University of Oklahoma („Heat Flow in Oklahoma”, 1997) a fost stabilirea unei regim convectiv de transport al caldurii crustale prin intermediul deplasarii apei subterane in Oklahoma. Practic, am explicat o semnificativa anomalie pozitiva de flux geotermic in partea de nord est a statului[1] prin aportul…

Citește mai departe
Totul despre gazele de ?ist

Gazele de sist nu se regasesc nici in Legea Petrolului, nici in Legea energiei electrice si a gazelor naturale

Motto: „Eu nu afirm, eu demonstrez” Gr.C. Moisil In acest articol, demonstram ca gazele de sist, si mai general gazele neconventionale, nu se regasesc nici in Legea Petrolului(Legea 238/2004), nici in Legea energiei electrice si a gazelor naturale (Legea 123/2012), si facem doua observatii. 1. Gaze conventionale („gaze libere”) vs. gaze neconventionale („gaze captive”). Gazele naturale exploatate pana in prezent…

Citește mai departe

De ce rezista mierea cateva mii de ani fara sa se strice? Cercetatorii au descifrat secretul

Arheologii din vremurile noastre au descoperit numeroase lucruri surprinzatoare in mormintele egiptene. Printre bijuteriile si celelate comori ascunse in aceste locuri misterioase se numara si vase continand miere ce dateaza de acum cateva mii de ani si care continua sa fie buna de mancat in ciuda trecerii timpului. Exista alte cateva alimente care se pastreaza…

Citește mai departe

Casele ecologice – apropiere de natura si eficienta energetica

Casele ecologice sau „verzi” sunt acele constructii realizate preponderent din materiale naturale si proiectate sa utilizeze in mod eficient resursele de energie electrica, apa etc. Principiile “caselor verzi” sunt in stransa legatura cu performanta energetica a cladirilor, eficienta energetica, utilizarea energiei regenerabile si managementul deseurilor din constructii fiind obiective prioritare. Ca definitie, o cladire verde…

Citește mai departe
Orasul pe care ni-l dorim: solutii durabile pentru orasele europene

    Sibiul, orasul eco in care nimic nu se arunca

    S–au gandit la tot. La statii de epurare, grajduri, depozite de legume, fructe si alimente, la ateliere de creatie, restaurante, terenuri de sport, centru SPA, amenajari interioare, decoratiuni si corpuri de iluminat, pompe de caldura, centrale eoliene, zone de petrecere a timpului liber si, chiar, la vestimentatii. Asta au pus la cale studentii Universitatii „Lucian…

    Citește mai departe

    Cum impart gazele de sist Europa in doua – Ce s-a decis la Bruxelles si ce miza are Romania

    Dupa semnalul pozitiv dat miercuri la Bruxelles, in Consiliul European, privind acceptarea gazelor de sist ca sursa de energie neconventionala pe care tarile care doresc o pot explora si exploata, Guvernul se gandeste deja la acordarea licentelor. Anuntul a fost facut de ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, a doua zi dupa Consiliul de la…

    Citește mai departe
    Roverul Curiosity dovedeste ca Marte a avut viata microbiana in trecut, a anuntat NASA

      Roverul Curiosity dovedeste ca Marte a avut viata microbiana in trecut, a anuntat NASA

      Oamenii de stiinta au identificat sulf, azot, hidrogen, oxigen, carbon – o parte din ingredientele cheie pentru existenta vietii – in pudra de roca sedimentara analizata de Curiosity pe Planeta Rosie. “O intrebare fundamentala a acestei misiuni este daca Marte a putut sustine un mediu locuibil. Din ceea ce stim acum, raspunsul este da”, a declarat, marti, Michael…

      Citește mai departe
      Caz de poluare in satul Vladiceni?

      Doi sateni din Vladiceni reclama doua firme ca polueaza zona si aduc grave prejudicii de sanatate locuitorilor

      Acuzatiile sunt impotriva firmelor Ceramica SA si Dustas SRL. Oficialii societatilor spun ca reclamatiile sunt neadevarate. Doi sateni din Vladiceni, comuna Tomesti, reclama doua firme ca polueaza zona si aduc grave prejudicii de sanatate locuitorilor. Plangerea trimisa pe email „Ziarului de Iasi“ se refera la societatile Ceramica SA si Dustas SRL Reprezentantii companiilor aminte sustin…

      Citește mai departe

      Terapie naturista cu ajutorul argilei

      Utilizarea argilei, roua sedimentaraalcatuita dintr-un amestec de silicati si din fragmente de cuart, mica etc., ca agent terapeutic, dateaza de foarte mult. Papirusuri egiptene, scrieri tinand de medicina antica, elena, romana, ca si traditii orale existente la diferite colectivitati si triburi din Asia, Africa si America, atesta folosirea acestui produs natural in tratamentul diferitelor inflamatii…

      Citește mai departe

      Vezi cum au devenit bijuteriile eco mici afaceri handmade in Republica Moldova

      Sa fii eco a devenit in ultima perioada un trend adoptat si de tanara generatie de la noi. „Aparatorii planetei” mananca eco, se imbraca si isi accesorizeaza tinutele doar din materiale organice. Adeptii acestui curent sustin ca era diamantelor si a metalelor pretioase a apus demult, facand loc clasicului lemn, sticla, argila sau plastic reciclabil….

      Citește mai departe

      Greenpeace Romania si pericolul energiei nucleare

      Pentru a readuce in atentia populatiei accidentul nuclear de la Cernobil si pericolul pe care il reprezinta energia nucleara pentru umanitate, voluntarii Greenpeace Romania au expus in cateva zone circulate din Bucuresti si din tara (Timisoara, Bacau si Iasi) insemne ale radioactivitatii si materiale tiparite (in Alba Iulia si Arad: expozitie fotografica „Documentare asupra victimelor…

      Citește mai departe

      Marea Neagra a devenit rosie!

      Fenomenul nu este periculos pentru oameni sau pentru organismele marine, spun oamenii de stiinta. Marea Neagra din dreptul localitatii Vama Veche a devenit marti Marea Rosie. Portiunea colorata are o latime de 50 de metri, potrivit Adevarul. Unul dintre localnici spune ca traieste in Vama Veche de foarte multi ani, insa nu a mai vazut…

      Citește mai departe

      Casa din PET-uri umplute cu lut

      Sticlele din plastic pot inlocui cu succes caramizile din argila, pentru coacerea carora se ard cantitati mari de lemne. Cine are rabdare sa „culeaga” mii de PET-uri de la depozitele de deseurile poate folosi ca material alternativ pentru construirea unei locuinte atipice. Casele din deseuri din plastic au devenit un nou trend in materie de…

      Citește mai departe

      Garda de Mediu a dat amenzi de 2,9 milioane lei unor firme din exploatarea lemnului si nisipului

      Garda Nationala de Mediu (GNM) a dat amenzi de 2,9 milioane lei (aproape 688.000 euro) pentru 106 firme din exploatarea lemnului si din exploatarea si comercializarea pietrisului, care nu au respectat obligatiile de mediu, a spus, vineri, comisarul GNM, Silvian Ionescu Astfel, intre lunile iunie si septembrie, comisarii de mediu au controlat 27 de firme…

      Citește mai departe