In cat timp va ramane Romania fara gaze naturale si petrol

In cat timp va ramane Romania fara gaze naturale si petrol
In cat timp va ramane Romania fara gaze naturale si petrol
In cat timp va ramane Romania fara gaze naturale si petrol

Rezervele de gaze naturale ale Romaniei mai ajung pentru o perioada de 9.3 ani, iar cele de petrol pentru 19 ani. In ceea ce priveste carbunele, in actualele conditii de productie, in 9 ani rezervele vor fi aproape terminate. Potrivit unui studiu, rezervele de gaze naturale ale Romaniei sunt de cinci ori mai mici decat in urma cu 20 de ani, iar cele de petrol s-au injumatatit. Pe de alta parte, Romania are in exploatare aproape 80 de tipuri de resurse minerale, de la alabastru, ape geotermale si naturale si pana la minereuri auro-argentifere, cuart, calcar, marmura, lignit si minereuri de molibden sau de uraniu, reiese din datele de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM).

Judetul care are cel mai mare numar de resurse minerale este Bihor, cu 22 de tipuri de resurse minerale, intre ele aflandu-se ape minerale plate, minereu de molibden, minereuri polimetalice si auro-argentifere. Pe locul al doilea se afla judetul Hunedoara, unde se exploateaza 21 de tipuri de resurse naturale. De altfel, Hunedoara si Alba sunt singurele judete din Romania unde exista minereuri auro-argentifere. In Bihor se gasesc minereuri polimetalice si auro-argentifere. Clujul se situeza pe a treia pozitie, avand 15 feluri de resurse minerale, de la nisip silicios, la gips, ape minerale terapeutice pana la andezit industrial si de constructii.

La polul opus, cele mai sarace judete din punct de vedere al tipurilor de resurse minerale pentru care ANRM a eliberat licente de exploatare se numara judetul Vaslui, in subsolurile caruia se afla argila comuna si Vrancea, Calarasi si Dolj, care au doar nisip si pietris, dupa cum reiese din datele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM).

Rezervele nationale de titei si gaze naturale sunt in continua scadere, potrivit estimarilor Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) care se regasesc in Strategia energetica pentru 2011-2035. Un studiu realizat in acest an arata ca rezervele de gaze naturale ale Romaniei mai ajung pentru o perioada de 9.3 ani, iar cele de petrol pentru 19 ani, iar cele de carbune, timp de 9 ani, in actualele conditii de productie. Spre comparatie, Polonia are rezerve de gaze naturale estimate sa ii ajunga timp de 28.3 ani, Norvegia pentru 18.2 ani, iar Germania pentru 6.1 ani. Arabia Saudita are rezerve pentru inca 80 de ani, in ritmul actual de productie, releva studiul citat. Rezervele de gaze naturale ale Romaniei au scazut de la 0.5 trilioane de metri cubi (500 miliarde de metri cubi) la sfarsitul anului 1992, la 0.3 trilioane de metri cubi la sfarsitul anului 2002 si la 0.1 trilioane metri cubi la finele anului 2012.

Cat priveste rezervele rezervele cunoscute de petrol ale Romaniei, acestea erau, la finele anului 1992, de 1.200 milioane de barili, iar la finele anului 2012 au ajuns la 600 de milioane de barili. Cantitatea este estimata ca s-ar termina in decurs de 19.1 ani, in actualele conditii de rpoductie, potrivit studiului. La nivel mondial, rezervele cunoscute de petrol au crescut fata de acum 20 de ani. Ele s-au majorat de la 1.039 mii de milioane de barili in 1992, la 1.668 mii de milioane de barili in 2012. Rezervele de titei de la nivel mondial mai ajung, in actualele conditii de productie, pentru o perioada de 52.9 ani.

Romania mai are rezerve cunoscute de carbune de 291 de milioane de tone, care ne mai ajung pentru o perioada de 9 ani, in actualele conditii de productie, potrivit studiului BP. Spre comparatie, Bulgaria mai are rezerve cunoscute de carbune de 2.366 de milioane de tone, suficiente pentru 72 de ani. In scenariile Agentiei Internationale pentru Energie, consumul de carbune in UE se va reduce anual cu 2,5%, pana in anul 2035, „ceea ce reflecta politicile Uniunii privind reducerea emisiilor”, se arata in Strategia industriei miniere pentru 2012-2035, potrivit gandul.info.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *