In cat timp se formeaza petrolul? Milioane de ani in natura, o ora in laborator

In cat timp se formeaza petrolul? Milioane de ani in natura, o ora in laborator
In cat timp se formeaza petrolul? Milioane de ani in natura, o ora in laborator

Ne apropiem, se pare, de momentul cand nu vom mai depinde de combustibilii fosili: oamenii de stiinta au reusit sa puna la punct o metoda simplificata prin care pot obtine titei din alge, in mai putin de o ora.

Paris de la 0€› Rezerva bilete de avion prin
Metoda, pusa la punct de inginerii de la Pacific Northwest National Laboratory (PNNL), din cadrul Departamentului Energiei din SUA, este mai simpla si mai economica decat variantele de pana acum: nu necesita uscarea prealabila a algelor, consumand astfel mai putin timp si mai putina energie.

Procesul imita unele dintre conditiile in care s-a format petrolul in natura, in adancul pamantului, pornind de la resturi vegetale care au fost transformate, prin procese naturale, timp de milioane de ani: temperatura ridicata si presiunea inalta.

Metoda simplicata creata de specialistii de la PNNL foloseste alge umede si supune intreaga masa de material – alge plus apa – la temperaturi si presiuni mari: 350 grade Celsius, respectiv 211 kg pe centimetrul patrat.

Prin aceasta metoda, 50-70% din carbonul continut in alge este transformat in hidrocarburi, iar petrolul obtinut poate fi rafinat, rezultand combustibili pentru avioane, benzina sau motorina.

Din proces mai rezulta apa (care poate fi folosita pentru a cultiva in continuare alge in ea), gaz combustibil (care poate fi ars pentru a produce electricitate sau supus unor procesari chimice) si nutrienti precum azot, fosfor si potasiu, necesari pentru cresterea algelor. Iar intreg procesul ia mai putin de 60 de minute.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente