Greenpeace Romania si pericolul energiei nucleare

Greenpeace Romania si pericolul energiei nucleare

Pentru a readuce in atentia populatiei accidentul nuclear de la Cernobil si pericolul pe care il reprezinta energia nucleara pentru umanitate, voluntarii Greenpeace Romania au expus in cateva zone circulate din Bucuresti si din tara (Timisoara, Bacau si Iasi) insemne ale radioactivitatii si materiale tiparite (in Alba Iulia si Arad: expozitie fotografica „Documentare asupra victimelor de la Cernobil – Ucraina si Belarus”- Robert Knoth si Antoinette de Jong).
Acum douazeci si cinci de ani, o defectiune tehnica aparuta la unul dintre reactoarele nucleare de la Cernobil avea sa schimbe cursul vietii pentru milioane de oameni de pe glob.
La primele ore ale zilei de 26 Aprilie 1986, reactorul 4 al centralei atomoelectrice de la Cernobil a explodat, eliberand in atmosfera cantitati uriase de material radioactiv.
Din cauza temperaturilor ridicate, materialul radioactiv a ajuns la altitudini de peste 1000 m, ceea ce a dus la o difuzare pe arii foarte extinse, pe durata urmatoarelor zece zile. Imediat dupa explozie au izbucnit incendii pe o raza de 150 m in jurul reactorului. In zilele ce au urmat, pentru stingerea incendiilor, autoritatile au imprastiat cu ajutorul elicopterelor mii de tone de material precum nisip, argila si carbura de bor. Aceste masuri au fost insa oprite, intrucat duceau la cresterea temperaturii materialului radioactiv si adaugau greutate pe structura slabita a reactorului. Radiatiile au scazut brusc in intensitate in ziua de 6 mai, dupa zece zile de la accident, procesul de emisie luand, de la sine, sfarsit.
Conform datelor vehiculate de autoritati, numarul de persoane afectate de explozia de la Cernobil se ridica la 5 000 000 numai in Ucraina, Belarus si Rusia. Norul radioactiv a vizitat, insa, o foarte mare parte din Europa, expunand radiatiilor populatia multor state din zona.
O suprafata mare din Ucraina este, inca, de nelocuit, in urma dezastrului nuclear, care continua sa produca efecte si acum, dupa 25 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *