Doi sateni din Vladiceni reclama doua firme ca polueaza zona si aduc grave prejudicii de sanatate locuitorilor

0
461
Caz de poluare in satul Vladiceni?
Caz de poluare in satul Vladiceni?
Caz de poluare in satul Vladiceni?
Caz de poluare in satul Vladiceni?

Acuzatiile sunt impotriva firmelor Ceramica SA si Dustas SRL. Oficialii societatilor spun ca reclamatiile sunt neadevarate.

Doi sateni din Vladiceni, comuna Tomesti, reclama doua firme ca polueaza zona si aduc grave prejudicii de sanatate locuitorilor. Plangerea trimisa pe email „Ziarului de Iasi“ se refera la societatile Ceramica SA si Dustas SRL Reprezentantii companiilor aminte sustin ca acuzatiile sunt nefondate, ei avand documente care atesta ca normele de poluare impuse de autoritati sunt adevarate. „Ceramica SA extrage argila din Dealul Blanaru Vladiceni si depoziteaza in acelasi loc cenusa adusa de la CET Holboca, in halde descoperite, transporta materia prima catre fabrica pe drumul public distrugandu-l. Fabrica de zincare polueaza grav mediul intrucat foloseste o tehnologie rudimentara si depoziteaza acizii in cisterne neetansate. Atat fabrica de zincare cat si cariera de argila se afla la mai putin de 5 metri de casele locuitorilor si 50 de metri fata de gradinita si scoala. Au fost facute mai multe demersuri autoritatilor abilitate dar, din pacate, fara rezultat.

Dimpotriva am fost amenintati si dati in judecata (de catre Dustas SRL) pentru «stricarea imaginii»“, se arata in plangerea semnata de Aurel Arnautu si Claudiu Baciu. Arnautu a mai declarat ca probleme mari sunt vara, in momentul cand bate vantul. „Zici ca este eclipsa de soare aici, de la praful de la Ceramica SA“, a intarit Arnautu. In replica, proprietarul Dustas SRL spune ca Arnautu nu are dreptate si de-a lungul timpului l-a reclamat de foarte multe ori. „Mi-a facut vreo 50 de plangeri: la Prefectura, la Mediu, la Bucuresti etc. De fiecare data am fost nevoit sa contractez o firma specializata care a masurat noxele din jurul fabricii, de fiecare data a fost o alta societate, iar fiecare buletin de analiza m-a costat 15 milioane de lei vechi. Nici una dintre analize nu a fost in neregula, el spune insa ca sunt mana in mana cu ei, cum se poate asa ceva? L-am invitat si la mine in fabrica sa vina sa vada in ce conditii lucram. Spune ca noi folosim acizi, dar asa ceva nu este adevarat. Noi avem o tehnologie germana implementata. A mintit si oamenii din zona sa semneze o petitie impotriva mea, le-a spus ba ca se face drumul, ba altceva. Pe jumatate din ei o sa-i am martori la proces fiindca l-am dat in judecata“, a declarat Vasile Strutu, reprezentantul Dustas SRL.

Pana la inchiderea editiei reprezentantii Ceramica SA nu au putut fi contactati pentru a exprima un punct de vedere pe aceasta tema. In urmatoarele zile la Protectia Mediului va avea loc o dezbatere publica pe tema autorizatiei de mediul a fabricii de caramizi in vederea innoirii documentului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.