Avocata animalelor: Oradeanca Elena Stefan vrea ca legea sa-i pedepseasca mai aspru pe cei care nu respecta necuvantatoarele

0
247
Avocata animalelor: Orădeanca Elena Ştefan vrea ca legea să-i pedepsească mai aspru pe cei care nu respectă necuvântătoarele
Avocata animalelor: Oradeanca Elena Stefan vrea ca legea sa-i pedepseasca mai aspru pe cei care nu respecta necuvantatoarele

Pe doamna Elena o stie tot cartierul. E femeia care niciodata nu sta deoparte cand vede o nedreptate, fie ca i se intampla unui om, fie ca e vorba de un animal. Insa recunoaste ca fata de animale are o slabiciune aparte. Mai cu seama ca e convinsa ca niciodata o necuvantatoare nu e capabila de rau. Doar oamenii din jurul ei…

Zilele trecute, femeia a dezvaluit orasului la ce duce cruzimea si rautatea oamenilor: sute de porumbei morti au zacut pe malul Petei, otraviti de locatarii din cartier. Deranjati ca zburatoarele le murdaresc masinile, oamenii au preferat sa se plimbe printre hoiturile pasarilor, alegand cea mai comoda, dar in acelasi timp cea mai cruda solutie.

Amintiri din copilarie

Cand era copil, Elena Stefan mergea des cu tatal ei la vanatoare. Si suferea pentru ca nu putea salva de la moarte iepurii care aveau nenorocul de a trece prin fata oamenilor cu pusti. „Intelegeam ca asta e vanatoarea, dar nu-mi placea deloc…”, povesteste femeia. Dupa ce a devenit adult, insa, nimic n-a mai oprit-o sa scape animalele din pericol.

In 2006, doamna Stefan a dovedit cum, prin vointa, imposibilul devine posibil. O catelusa din rasa ciobanesc german fusese calcata de o masina pe-o strada de langa piata de vechituri, iar oamenii din jur, vazand-o chinuindu-se, voiau sa o omoare. „Lasati-o! O iau eu”, le-a spus Elena, care intamplator era in zona. A dus-o la SOS Dogs, fundatia care ingrijea cainii comunitari si unde si ea era voluntar, dar si veterinarii de aici au dat ca singura solutie eutanasierea. Femeia n-a acceptat ca animalul nu poate fi salvat, asa ca l-a luat si, pe cheltuiala ei, l-a dus la medic in Cluj.

Pedepse pentru oameni, nu pentru catei

Parca in ciuda tuturor, Linda, caci asa a fost „botezata” catelusa, s-a vindecat. „Ziceau ca nu voi reusi, ca eu doar chinui animalul. Dar pe picioarele ei am dat-o la o fundatie din Budapesta”, povesteste doamna Stefan. Iar in final n-a mai interesat-o ce au comentat oamenii despre ea, ci doar ca a salvat-o pe Linda.

Daca ar putea, Elena ar salva de la moarte orice animal. Tocmai de aceea e un opozant vehement al eutanasierii cainilor fara stapan, masura pe care Primaria Oradea doreste sa o implementeze. „Nu cainii sunt problema orasului, ci oamenii! Cainii ajung pe strazi pentru ca oamenii nu respecta regulile bunului simt si legea, ci ii abandoneaza”, spune raspicat oradeanca.

Pe de alta parte, se bucura stiind ca stapanii oradeni care-si lasa cainii pe strazi vor fi, totusi, pedepsiti, odata cu aplicarea celui de-al doilea regulament vizand animalele, cel privind obligativitatea microciparii si sterilizarii tuturor cainilor din oras. „Sunt masuri bune, doar asa nu vor mai fi caini parasiti prin oras. Sterilizarea cateilor ar trebui sa se faca gratuit, dar taxa pentru cei care nu vor sterilizare e binevenita”, crede Elena Stefan.

„Macelul” porumbeilor

„Oamenii trebuie pedepsiti, nu animalele!”, spune hotarata oradeanca. Iar masacrul porumbeilor care a avut loc saptamanile trecute in Calea Aradului i-a intarit convingerea. Dupa cum se stie, sute de porumbei au cazut ca secerati pe malurile Petei dupa ce au mancat boabe de porumb si de grau otravite puse de localnici. Elena a fost cea care a alertat autoritatile, dar n-a stat deoparte asteptand, ci a inceput sa si ingrijeasca porumbeii pe care i-a mai gasit in viata. Cu indicatii primite de la un medic, femeia ii trateaza in continuare, acasa, si spera sa-i vindece de tot.

„Locatarii i-au otravit, nemultumiti ca le murdaresc ferestrele si masinile. Dar ce vina aveau porumbeii? Si nu cred ca oamenilor le-a placut mai mult sa se plimbe printre pasarile moarte de pe trotuar…”, zice ea, aratand astfel ca „exterminarea” n-a fost o solutie. „Eram de acord daca se propunea montarea unor aparate cu ultrasunete pentru indepartarea lor, dar cu o asemenea grozavie nu pot fi de-acord!”.

Respect pentru catei!

Doamna Stefan crede ca, pentru ca animalelor sa le fie mai bine, trebuie schimbata mentalitatea oamenilor, ceea ce nu-i un lucru deloc usor. Stie prea bine acest lucru, pentru ca ea insasi s-a judecat pentru dreptul de a-si creste in apartament un caine. Avea acceptul a mai bine de jumatate din vecini, insa alti doi locatari din blocul sau au reclamat-o. S-a reprezentat singura in instanta, dupa ce a citit zeci de legi si de acte normative, iar in final a castigat.

Drept urmare, si azi creste doi caini: pe Lady, o catelusa de 17 ani, si pe Roscatu’, un patruped ajuns la 12 ani. Pe amandoi i-a luat de la adapostul cainilor abandonati. „Daca nu iubesti animalele, inseamna ca esti un om rau”, concluzioneaza femeia, convinsa ca toate problemele animalelor s-ar rezolva daca oamenii ar avea mai mult respect fata de ele. Atunci, nici ea n-ar mai trebui sa fie salvatoarea necuvantatoarelor…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.