Doar cinci tari vor organisme modificate genetic. Printre ele si Romania

0
289
Comisia Europeană propune autorizarea importurilor de OMG-uri în UE, în ciuda opoziției statelor membre
Cultivarea OMG ar putea rămâne la latitudinea fiecărui stat membru al UE
Doar cinci tari vor organisme modificate genetic. Printre ele si Romania

Spania, Romania, Portugalia, Cehia si Slovacia sunt tarile care autorizeaza organismele modificate genetic, in timp ce Austria, Ungaria si Luxemburg sunt cei mai vehementi opozanti ai culturilor modificate genetic. 80% din totalul spatiului cultivat cu transgenice, din Europa, este in Spania, unde se gasesc 90.000 de hectare cultivate cu porumb modificat genetic MON 810.

Secretara de Stat pentru Schimbari Climatice a Ministerului Mediului spaniol, Teresa Ribera, a aparat “maxima rigoare” a controalelor stiintifice la care sunt supuse toate organismele modificate genetic (OMG) ce se vor introduce in UE si a avertizat asupra riscului pentru piata interna daca cei 27 membri ai UE vor opta pentru “renationalizarea” normelor asupra acestui tip de culturi, informeaza Europa Press.

Ribera nu a dorit, insa, sa comenteze informatiile Wikileaks, divulgate de “El Pais”, care sustin ca secretarul de Stat al Mediului Rural spaniol, Josep Puxeu, a cerut Statelor Unite ale Americii sa “faca presiuni asupra Comisiei Europene in favoarea transgenicelor”. Este vorba, in opinia lui Ribera, de “pareri personale” despre o conversatie purtata de Puxeu, despre care “ar trebui intrebat dansul”.
Ribera a facut aceste declaratii la sosirea reuniunii de ministrii ai Mediului din UE, de la Bruxelles, unde ministrii au discutat despre propunerea Executivului comunitar pentru a da mai multa flexibilitate tarilor care vor dori sa aiba drept de veto asupra cultivarii transgenicelor, desi acestea sunt autorizate la nivel comunitar.

Cititi mai mult AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.