Spania, Romania, Portugalia, Cehia si Slovacia sunt tarile care autorizeaza organismele modificate genetic, in timp ce Austria, Ungaria si Luxemburg sunt cei mai vehementi opozanti ai culturilor modificate genetic. 80% din totalul spatiului cultivat cu transgenice, din Europa, este in Spania, unde se gasesc 90.000 de hectare cultivate cu porumb modificat genetic MON 810.
Secretara de Stat pentru Schimbari Climatice a Ministerului Mediului spaniol, Teresa Ribera, a aparat “maxima rigoare” a controalelor stiintifice la care sunt supuse toate organismele modificate genetic (OMG) ce se vor introduce in UE si a avertizat asupra riscului pentru piata interna daca cei 27 membri ai UE vor opta pentru “renationalizarea” normelor asupra acestui tip de culturi, informeaza Europa Press.
Ribera nu a dorit, insa, sa comenteze informatiile Wikileaks, divulgate de “El Pais”, care sustin ca secretarul de Stat al Mediului Rural spaniol, Josep Puxeu, a cerut Statelor Unite ale Americii sa “faca presiuni asupra Comisiei Europene in favoarea transgenicelor”. Este vorba, in opinia lui Ribera, de “pareri personale” despre o conversatie purtata de Puxeu, despre care “ar trebui intrebat dansul”.
Ribera a facut aceste declaratii la sosirea reuniunii de ministrii ai Mediului din UE, de la Bruxelles, unde ministrii au discutat despre propunerea Executivului comunitar pentru a da mai multa flexibilitate tarilor care vor dori sa aiba drept de veto asupra cultivarii transgenicelor, desi acestea sunt autorizate la nivel comunitar.
Cititi mai mult AICI.