Terapie naturista cu ajutorul argilei

Terapeutica naturista cu ajutorul argilei

Utilizarea argilei, roua sedimentaraalcatuita dintr-un amestec de silicati si din fragmente de cuart, mica etc., ca agent terapeutic, dateaza de foarte mult.

Papirusuri egiptene, scrieri tinand de medicina antica, elena, romana, ca si traditii orale existente la diferite colectivitati si triburi din Asia, Africa si America, atesta folosirea acestui produs natural in tratamentul diferitelor inflamatii interne, in infectii si arsuri ale pielii, in abcese, in diverse stari de rau ale tubului digestiv si chiar in sifilis. Acest pamant natural si viu, care este argila, s-a dovedit a fi un remediu pentru stavilirea dizenteriei care facea ravagii printre soldatii primului razboi mondial aflati in transee.
Virtuti terapeutice ale curei cu argila
Principalele virtuti terapeutice ale curei de argila sunt urmatoarele:
– Argila are o remarcabila putere de absorbtie.
– Face dovada unui remarcabil tropism pentru boala in general si pentru anumite boli in particular.
– Este o puternica antitoxina, ea potenteaza fortele de aparare ale organismului.
– Dispune de puteri in ceea ce priveste echilibrarea radioactiva a corpului.
– Are proprietati cicatrizante de exceptie.
Reincarca celulele organismului, prin intermediul unor mecanisme, prin energie vitala, revigorandu-le.

Argila, dupa ce in prealabil se duce acolo unde trebuie, stand exact cat trebuie, absoarbe subprodusii nocivi si ii expulzeaza din organism pe calea tubului digestiv.
Argila este folosita ca agent terapeutic fie sub forma de apa careia i s-a adaugat continutul necesar de argila, apa pe care o folosim in special in cura interna, fie sub forma de pansamente si cataplasme, acestea din urma aplicandu-se pe cale externa, fie calde, fie reci, in functie de necesitate.
Argila se prezinta pisata, sub forma de pulbere alba, verde, rosie, galbena si gri, in prealabil curatata de praf.

Cataplasme cu argila
In vederea folosirii argilei ca pansament sau cataplasma, se va pregati o pasta omogena ce rezulta din dizolvarea argilei pisate sau pulberii, depozitata intr-un vas, peste care se toarna apa, pana ce depaseste cu cel mult 1 cm nivelul argilei. Se prepara cu putin timp inainte de folosire.
Cataplasma se aplica rece peste locurile bolnave calde (abcese, furuncule, rani) si se tine 2-3 ore. Daca se aplica deasupra organelor interne afectate, cataplasma se tine peste noapte. Cand este vorba de procese cronice, este preferabil a se aplica o cataplasma calda, incalzita prin „bain-marine”, sau folosindu-se un radiator.
Este absolut necesar ca aceste cataplasme sa se aplice astfel incat sa adere intim cu zonele afectate, folosindu-se in acest scop bandaje sau adezive. Se aplica de 1-3 ori pe zi, dupa necesitate si toleranta. Cataplasmele se aplica nu numai pentru a cicatriza o rana, ci si pentru a revitaliza organele interne, cum ar fi: stomacul, ficatul, rinichii etc.

Tratamente naturiste cu argila

Afectiunile care beneficiaza de pe urma tratamentului cu argila sunt:
Insuficienta hepatica si biliara, daca se aplica pe zona ficatului cataplasme de 1-2 ori pe zi.
Gastroduodenita si ulcerul beneficiaza de cura constand din ingerare cu 1 ora inainte de principalele mese, a unui pahar de apa calduta in care s-a dizolvat o lingurita rasa de argila.
Colicele nefretice, litiazice, asadar acele produse de „pietricele” renale, beneficiaza de ingerarea unui pahar de apa argiloasa, bauta dimineata pe nemincate si de aplicarea de cataplasme pe ariile renale, in cursul dupa amiezii.
Nevrozele si depresiile sunt atenuate in evolutia lor prin aplicatii pe ceafa, frunte si pe coloana a cataplasmelor calde.
– In cazul artritelor, dar in afara crizelor dureroase acute, se aplica 3 cataplasme pe zi, de preferinta calde. Acest tratament se va completa cu un pahar de apa argiloasa, baut dimineata pe stomacul gol, iar un altul baut cu 1 ora inainte de cina.
In migrena se atenueaza durerile prin alpicarea unei cataplasme reci pe frunte si ceafa.
– In caz de bronsite se recomanda alternanta de cataplasme reci aplicate pe piept si pe spate.
– In guturai si sinuzita se va inspira apa argiloasa pe nari.
– In caz de amigdalita si bronsita se va folosi apa argiloasa sub forma de gargara.
– In lombago si sciatica se aplica pe sale 2-3 cataplasme pe zi, calde, care se tin 3-4 ore.
– In caz de arsuri se aplica pe un tifon fin, cataplasme groase de argila rece, timp de 1 ora. Daca tifonul adera la zona arsa, se lasa pe loc, schimbandu-se doar cataplasma, care se va aplica atat ziua cat si noaptea.

Foarte important!!!
Toate aceste tratamente se vor face numai la recomandarea medicului curant.

Sursa: http://www.terapii-naturiste.com/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *