Va putea clonarea sa previna disparitia animalelor periclitate?

0
523
Va putea clonarea să prevină dispariţia animalelor periclitate?
Va putea clonarea sa previna disparitia animalelor periclitate?

Chiar daca pana acum munca lor s-a bucurat de un succes limitat, biologii doresc sa utilizeze clonarea pentru a salva speciile aflate pe cale de disparitie. In schimb, criticii sustin ca ar fi mai eficient daca fondurile s-ar cheltui pentru conservarea habitatelor in care se gasesc aceste animale.
Oamenii de stiinta spera sa fie martorii unei noi modalitati revolutionare de conservare a animalelor. In incercarea de a salva speciile pe cale de disparitie, ei au daramat barierele biologice si au creat embrioni care contin material celular de la doua specii diferite de mamifere. Rasii, tigrii, lupii etiopieni si ursii panda ar putea fi adusi pe lume de mame surogat.

„Clonarea intre specii este un instrument uimitor prin care ne putem asigura ca o specie va continua sa existe. Nu putem astepta pana ce aceste specii dispar. Trebuie sa actionam din timp”, a declarat omul de stiinta Martha Gómez.

Primul surogat care a purtat in pantece un animal clonat, apartinand altei specii, a avut uger si s-a numit Bessie. In 2001, vaca a nascut, prin cezariana, un gaur care a murit de dizenterie la doar 48 de ore dupa nastere.

De atunci, oamenii de stiinta au mai realizat astfel de studii, dar procedurile nu s-au dovedit a avea succes, majoritatea animalelor nascute decedand la scurt timp dupa venirea pe lume.

Totusi, Gomez, care s-a specializat in clonarea felinelor salbatice, pare sa fi avut mai mult succes. Asa se face ca, la centrul pentru animale Audubon traiesc feline africane salbatice clonate, despre care Gomez spune ca se descurca si traiesc la fel ca orice alte animale din specia lor.

In plus, cercetatoarea a creat embrioni de pisica de nisip, pisica cu picioare negre si de pisica ruginie. Mamele surogat sunt pisicile domestice care sunt usor de intretinut si care au o biologie reproductiva bine studiata. Tot de la ele provin si ovulele in care sunt inserate, ulterior, celule prelevate din piele a pisicilor salbatice.

Unii specialisti sustin aceasta initiativa, considerand ca procedura va reduce costurile economice de protejare a speciei. Cu toate aceste, exista multe voci care cred ca cea mai buna solutie pentru conservarea animalelor ar fi pastrarea si chiar imbunatatirea habitatelor in care acestea traiesc.

In plus, rata de succes a acestui tip de clonare este de doar 7 procente, demonstreaza ca, cel putin acum, nu suntem gata sa asiguram conservarea unei specii prin aceasta tehnica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.