Expertii americani avertizeaza consumatorii din legatura cu sase mancaruri sarate de care este bine sa stai deoparte – cum ar fi pizza, painea sau chiar puiul, potrivit NYDailyNews.com.
Un nou raport al Asociatiei Americane a Inimii si Asociatia Americana a Atacului de Cord avertizeaza asupra faptului ca majoritatea americanilor consuma aproape 3.400 mg de sodiu pe zi – dublu fata de recomandarile Asociatiei Americane a Inimii (1.500 mg).
„Sodiul din dietele noastre are mai putin de-a face cu ceea ce adaugam in mancarea noastra, dar are mai mult de-a face cu ceea ce se gaseste deja in mancare”, spune Linda Van Horn, cercetatoare pe nutritie la Universitatea Northwestern si purtator de cuvant al Asociatiei Americane a Inimii.
Cele sase alimente sarate de care ar trebui sa ne ferim, potrivit raportuluisunt:
1. Painea – o bucata de paine poate avea pana la 230 de mg de sodiu, cantitate care creste pe masura ce se consuma mai multa paine la masa.
2. Mezelurile – sunt bogate in sodiu, unele putand contine pana la 1.050 mg de sodiu.
3. Pizza – O singura felie poate avea pana la 760 de mg de sodiu. Doua felii mancate si limita de sodiu pe ziua respectiva a si fost atinsa.
4. Puiul – Chicken nuggets inghetate contin aproape 600 mg de sare, in timp ce puiul ambalat mai are si el uneori sare adaugata. Verificati mereu eticheta.
5. Supa – Un bol mare de supa este solutia ideala pentru a va incalzi rapid , dar poate contine o gramada de sodiu – in jude de 940 de mg pentru un singur plic de supa. Pentru a evita continutul ridicat de sare pregatiti o supa proaspata sau fiti atenti la etichete.
6. Sandvisuri – prin combinarea painii, cu mezeluri si cu brinzeturi creste nivelul de sodiu, mai ales daca mai adaugati si mustar sau ketchup. Mai bine ati adauga mai multe legume sau sa mancati numai jumatate de sandvis.