Ecologistii din Moldova cer autoritatilor sa declare stare de catastrofa ecologica pentru raul Bac

Ecologistii din Moldova cer autoritatilor sa declare stare de catastrofa ecologica pentru raul Bac

Sa fie declarata stare de catastrofa ecologica pentru bazinul raului Bac. Asta le cer autoritatilor reprezentantii mai multor organizatii de mediu, care afirma ca apa raului prezinta un pericol sporit pentru populatie. Locuitorii satelor din lunca Bacului marturisesc ca mirosul apei este insuportabil, iar aceasta nu poate fi utilizata nici pentru irigare.

Reprezentantii organizatiilor de mediu spun ca situatia din bazinul raului Bac este alarmanta. Raul nu mai are capacitatea de a se autopurifica si s-a transformat intr-un loc de evacuare a apelor reziduale neepurate. Asta din cauza ca majoritatea statiilor de epurare din localitatile tarii nu sunt functionale, iar cea din Capitala necesita a fi modernizata. In consecinta, raul este poluat cu apele uzate care sunt deversate ilegal de agentii economici. Astfel, ecologistii le cer autoritatilor sa intreprinda masuri de reanimare a raului Bac, inclusiv sa efectueze lucrari de curatire mecanica a fluviului.

„Apa din rau este de o calitate rea”, a spus o localnica.

„Sa-i amendeze pe cei care dau drumul in apa la resturile de la complexul din apropiere”, a afirmat o alta persoana.

Medicii spun ca apa din raul Bac nu poate fi folosita pentru irigarea terenurilor agricole.

„Sarurile grele si tot ce se contine in raul Bac, ele se absorb in legumele noastre. Cele mai fregvente sunt bolile diareice acute, poate fi dezinterie, dar si virusurile hepatitei”,a explicat medicul de la Centrul de Sanatate Publica, Eudochia Tcaci.

Specialistii sustin ca apa este poluata din mai multe cauze. „Deversarea apelor reziduale neepurate de la agentii economici este o cauza. O alta cauza este deversarea apelor reziduale neepurate de la statiile de pompare”, a precizat presedintele Centrului National de Mediu, Mihail Mustea.

„A fost elaborat un studiu de fezabilitate. Studiu prevede dezvoltarea sistemului de alimentare cu apa si sistmeul de canalizare. Pentru aceasta trebuie de construit instalatii mai performante decat instalatii de tratare a apei. De aceea va fi imposibil in Chisinau de cheltuit 300, 500 de milioane de euro”, a specificat seful departamentului „Apa Canal Chisinau”, Arcadie Rusnac.

Reprezentantii Ministerului Mediului spun ca sunt constienti de gravitatea problemei, dar ca nu o pot solutiona, din lipsa de bani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *