Depozitul ecologic de la Tarpiu, mai scump cu 4 milioane de lei si tot nefunctional

Depozitul ecologic de la Tarpiu, mai scump cu 4 milioane de lei si tot nefunctional

Depozitul ecologic de la Tarpiu e mai scump cu patru milioane de lei decat fusese estimat initial din cauza faptului ca a fost nevoie ca, in groapa, sa fie dusi 140.000 de metri cubi argila de calitate, scoasa de pe teriroiul comunei Dumitra.

Noul manager de proiect Dorel Rus (foto), care i-a luat locul lui Vasile Moldovan (PDL), retras la pensie, a explicat, miercuri, intr-o sedinta a Comisiei de Dialog Social, ca s-a facut o corectie de 4 milioane de lei la acest proiect de management integral al deseurilor fiindca terenul pe care a fost construit depozitul de gunoi de la Tarpiu nu corespundea din punctul de vedere al parametrilor si a fost nevoie de inlocuirea a 140.000 de metri cubi de argila cu alta adusa de pe teritoriul comunei Dumitra, de la o distanta de 12 kilometri de locul in care se afla depozitul. Astfel, valoarea lucrarilor a fost majorata cu 50%, corectia fiind acceptata.

Din pacate, nici la aceasta ora nu a fost desemnat managerul statiei de la Tarpiu, procedura de licitatie la care s-au inscris opt firme nefiind finalizata. In cazul in care vor exista si contestatii, e foarte posibil ca depozitul de la Tarpiu sa nu devina functional mai devreme de anul 2013, a mai spus Dorel Rus raspunzand unor intrebari.

Pana atunci, gunoaiele sunt depozitate la voia intamplarii, mai ales ca, prin contractul de finantare, este interzisa depozitarea temporara a deseurilor la Tarpiu.

Viceprimarul George Avram (PSD) s-a oferit sa se ocupe de gestionarea deseurilor de la Tarpiu impreuna cu echipa de la Primaria Bistrita care gestioneaza depozitul temporar al orasului, dar i s-a raspuns ca acest lucru nu este posibil.

Comisarul sef al Garzii de Mediu Ioan Bors a afirmat ca, in aceste conditii, vom vedea in continuare gunoaie aruncate in albiile raurilor si la marginea padurilor fiindca efectiv oamenii nu au unde sa le duca.

“Daca nu le oferi oamenilor o alternativa, degeaba ii amendezi. In lipsa depozitului ecologic, vom vedea, in continuare, gunoaie peste tot”, a spus Ioan Bors.

Reamintim ca fostul presedinte al CJ Liviu Rusu (PDL) este cercetat intr-un dosar de coruptie care are ca punct de plecare acest proiect, el fiind acuzat ca ar fi luat spaga 1,8 milioane de euro. Rusu a inaugurat depozitul de la Tarpiu si a dat vina pentru blocajul de acolo pe primarii USL care nua u vrut sa aprobe caietul de sarcini dupa care sa fie desemnat operatorul.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,176FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente