Europa Nostra incurajeaza noul guvern al Romaniei sa recurga -asa cum a si anuntat deja- la o reexaminare a proiectului RMGC

0
415
Doi politicieni USL
Doi politicieni USL "se leaga cu lanturi" pentru Rosia Montana
Rosia Montana - Scrisoarea adresata de Europa Nostra Guvernului Romaniei

La Congresul anual al organizatiei Europa Nostra si la Forumul public pe tema “Salvati patrimoniul in pericol al Europei”, care au avut loc la Lisabona, membrii Europa Nostra si-au exprimat inca o data profunda ingrijorare privind proiectul de exploatare miniera de la Rosia Montana si amenintarile majore pe care le reprezinta pentru mostenirea patrimoniul cultural, ca si pentru peisajul natural si mediul inconjurator din intreaga regiune a Rosiei Montane. In urma acestui Congres, Europa Nostra a trimis o scrisoare primului ministru al Romaniei, domnul Victor Ponta, transmitand astfel ingrijorarile membrilor nostri.

Europa Nostra incurajeaza noul guvern al Romaniei sa recurga -asa cum a si anuntat deja- la o reexaminare a proiectului RMGC si a impactului sau asupra mediului si patrimoniului cultural si natural al Rosiei Montane.

Europa Nostra reitereaza recomandarile sale ca Rosia Montana, cu patrimoniul sau arheologic impresionant, sa fie inclusa in lista pentru candidatura la Lista Patrimoniului UNESCO si ca aceasta candidatura sa fie trimisa organismelor UNESCO. Aceasta recomandare este deja sprijinita la nivel national de Comisia Monumentelor Istorice din Romania si de Academia Romana si de asemenea de Europa Nostra si ICOMOS International.

In scrisoarea catre premierul Romaniei, Europa Nostra se refera de asemenea si la propuneri pentru o alternativa de dezvoltare a regiunii, care au fost discutate si pot fi implementate-daca guvernul Romaniei va decide in favoarea lor-cu sprijinul fondurilor structurale alocate Romaniei de catre UE. Aceste propuneri cauta sa demonstreze ca investitia pe termen lung in patrimoniu este un element important pentru orice program de dezvoltare sustenabila. Europa Nostra incurajeaza de aceea guvernul Romaniei sa examineze cu atentie aceste propuneri inainte de a lua decizia finala privind proiectul minier.

Ca federatie paneuropeana a organizatiilor care isi propun sa protejeze patrimoniul cultural si natural comun al Europei, Europa Nostra considera ca acest caz al patrimoniului pus in pericol de la Rosia Montana este un subiect de importanta majora si relevant pentru intreaga Europa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.