Extinderea gropii de gunoi din Sighisoara respectiv cea de-a treia celula colectoare, a fost inaugurata oficial ieri, din partea Saubermacher Group fiind prezenti Dicker Frank, Chief Operational Officer, Schmidt Erhard, Chief Financial Officer si Roth Hans, presedintele Consiliului de Administratie si actionar, iar din partea Saubermacher Romania Nicolae Mihailescu, Chief Financial Officer si Silviu Dumitrescu, Chief Operational Officer. De asemenea, au fost prezenti primarul si viceprimarul municipiului Sighisoara, directorul firmei Schuster Ecosal, operatorul de salubritate din Sighisoara si alte oficialitati judetene.
Investitie de 2 milioane de euro
Firma Saubermacher, operator international de salubritate, a investit peste 2 milioane de euro in extinderea gropii de gunoi ecologice din Sighisoara si incurajeaza populatia si operatorii sa protejeze mediul pornind de la procesul de precolectare pana la cel de depunere in groapa de gunoi. Extinderea gropii de gunoi din Sighisoara, construita pe o suprafata de 16.000 mp, respecta normele ecologice europene, fiind una dintre cele mai moderne gropi din Romania. Poluarea solului si a panzei freatice este evitata datorita stratului protector de un metru, dintre pamint si deseuri, care previne contactul intre acestea.
Urmeaza celula 4
Pe rampa realizata conform standardelor de calitate europene pot fi depozitate deseuri menajere, sortate in prealabil. “Pana la aceasta extindere, groapa de gunoi a deservit doar utilizatorii din Sighisoara, dar acum, ne adresam si celor din zonele apropiate care nu au o groapa de gunoi ecologica. Prin actiunile pe care le intreprindem dorim sa ridicam gradul de constientizare, atat in randul populatiei, cat si al operatorilor in ceea ce priveste protejarea mediului si importanta depozitarii deseurilor pe rampe ecologice. Avem ca obiective pentru acest an reducerea cantitatilor depozitate ilegal cu cel putin 30%, iar aceste cantitati sa fie depozitate in groapa din Sighisoara. De asemenea, ne propunem ca in urmatorii trei – patru ani sa extindem si celula 4 a depozitului”, a declarat Silviu Dumitrescu, Chief Operational Officer Saubermacher Romania.
Costuri mai reduse
In 2013 Saubermacher va construi si o statie pentru captarea biogazului care va fi utilizat pentru consumul propriu. Deseurile aduse pe rampa de la Sighisoara, inainte de a fi depozitate, sunt sortate in statia din incinta gropii, investitie realizata din fonduri europene si administrata de catre primaria Sighisoarei.
Groapa de gunoi din Sighisoara este singura groapa ecologica autorizata din zona Mures si prima groapa ecologica din Romania. Datorita suprafetei, groapa de la Sighisoara poate deservi, pe langa Mures, si operatorii din Sibiu, Harghita, Covasna sau Brasov. „Aceasta groapa de gunoi ecologica inseamna mult pentru municipiul Sighisoara, in primul rand in ceea ce priveste costurile de depozitare a deseurilor intrucat nu mai trebuie platit transportul gunoiului in alte parti. Sunt bucuros ca Saubermacher a reusit sa faca aceasta investitie de extindere a gropii ecologice de gunoi de la Sighisoara, care este un beneficiu si pentru comunele limitrofe”, a spus Ioan-Dorin Danesan, primarul municipiului Sighisoara.
Saubermcher, in Romania din 2008
Societatea Saubermacher este prezenta in piata din Romania prin societatea Schuster Ecosal SRL – operator pentru depozitul ecologic din Sighisoara si operatorul de colectare regional din Sighisoara – si prin Schuster & Co Ecologic SRL – operatorul din orasul Sibiu (in asociere cu firma Brantner – Getesib SA) si mare parte din judetul Sibiu. Saubermacher Dienstleistungs AG a fost infiintata in Austria, in 1979, in acest moment fiind prezenta in noua tari din Europa Centrala si de Est. Saubermacher este prezenta in Romania din 2005. In 2008 a achizitionat societatile SC Schuster & Co Ecologic SRL din Sibiu si SC Schuster Ecosal SRL din Sighisoara. Compania are, in acest moment, peste 250 angajati si aproape 20 ani de experienta.
Saubermacher asigura o gama larga de servicii precum colectarea deseurilor menajere, colectarea selectiva a deseurilor reciclabile si a DEEE-urilor, servicii DDD – Dezinsectie, Dezinfectie si Deratizare, activitatea de deszapezire si combaterea poleiului sau activitatea de curatenie a locurilor publice si intretinere a spatiilor verzi.