Poluare misterioasa: Crisul Repede, colorat in rosu, la Suncuius

Poluare misterioasa: Crisul Repede, colorat in rosu, la Suncuius
Poluare misterioasa: Crisul Repede, colorat in rosu, la Suncuius

Comisarii Garzii de Mediu Bihor, impreuna cu specialistii Administratiei Bazinale de Apa Crisuri, incearca sa desluseasca misterul unei poluari care a avut loc sambata, pe Crisul Repede, in Suncuius. Apa raului a fost colorata, vreme de o ora, in rosu, dar pana acum autoritatile nu au reusit sa afle care este substanta care a curs pe Cris.
Situatia a fost semnalata, miercuri, in presa centrala. Portalul Cotidianul a publicat un filmulet care arata o apa curgatoare de culoare rosie, despre care jurnalistii spun ca este Crisul Repede, in zona Suncuius, si atrag atentia ca raul ar fi fost poluat radioactiv. “Cel mai probabil aceasta (n.r. substanta poluanta) a provenit din ruperea unui iaz sau dintr-o deversare accidentala dintr-o gura de mina (de uraniu), in zona existand destul de multe galerii abandonate”, scriu jurnalistii de la Cotidianul.

Inspectorii ABA Crisuri nu au niciun indiciu, insa, ca apa ar fi fost intr-adevar contaminata cu substante radioactive. “Noi am fost sesizati luni ca apa Crisului ar fi fost poluata sambata cu o substanta rosie. Inspectorii nostri au mers in teren, dar apa nu mai era rosie. Au luat probe de apa si acum le analizeaza”, a declarat, joi, pentru BIHOREANUL, seful ABA Crisuri, Dumitru Voloseniuc.

Potrivit lui Voloseniuc, dupa culoarea apei din filmuletul publicat de Cotidianul, poluarea ar fi putut fi provocata de argila sau de un colorant artificial. Chiar daca nu stiu inca ce anume a colorat Crisul, inspectorii de ape stiu sigur ca poluarea nu a fost una toxica, pentru ca nu a produs pagube. “Nu am gasit nici un peste mort”, a precizat Voloseniuc.

Pentru a lamuri intreaga poveste, la Suncuius au mers joi si comisarii bihoreni ai Garzii de Mediu.

“Impreuna cu comisarii de mediu, incercam sa aflam ce s-a intamplat. Varianta substantelor radioactive scurse in Cris nu se sustine pentru ca in zona nu exista mine de uraniu, dupa cum fals s-a vehiculat”, a declarat, joi, pentru BIHOREANUL viceprimarul din Suncuius, Florin Brindas, facand referire la articolul din Cotidianul.

Ramane de vazut care este substanta care a colorat raul si, mai ales, cum a ajuns ea in apa, concluzii pe care le vor trage, in final, echipele de control.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente