Rosia Montana, „capitala activismului din Romania”, timp de patru zile, la FanFest

Rosia Montana, "capitala activismului din Romania", timp de patru zile, la FanFest
Rosia Montana, „capitala activismului din Romania”, timp de patru zile, la FanFest

Cea mai veche asezare atestata documentar din Romania, Rosia Montana din Tara Motilor, va redeveni, si in acest an, cu prilejul FanFest, „capitala activismului din Romania”, spun organizatorii manifestarii.

„Dupa succesul editiei de anul trecut ne straduim si in acest an sa facem ca Rosia Montana sa devina, pentru patru zile, capitala activismului din Romania. Am pregatit foarte multe evenimente, vremea se anunta favorabila si incepand de joi, 15 august, ii asteptam pe toti cei ce vor sa cunoasca sau sa revada Rosia Montana intr-un cadru festiv”, preciza Calin Capros, vice-presedintele Asociatiei „Alburnus Maior”, intr-un comunicat transmis, sambata, AGERPRES.

Forumul Social de Activism din cadrul FanFest, aflat la cea de-a doua editie, va aduce la Rosia Montana activisti, studenti, tarani, reprezentanti ai unor organizatii neguvernamentale, miscari si grupuri informale din intreaga lume. Printre temele acestei editii a forumului se numara „Alternative de dezvoltare”, „Grupuri grassroots”, „Campanii si miscari sociale”, „Patrimoniu cultural” si „Campanii impotriva mineritului cu cianuri”.

„Ca in fiecare an, si la aceasta editie am pregatit o selectie de filme documentare care aduc in actualitate probleme stringente ale lumii contemporane. Mineritul cu cianuri, gazele de sist, reciclarea gunoaielor si transformarea prin arta, miscarea occupy – sunt doar cateva dintre temele abordate in cadrul sectiunii de film, care vor putea fi apoi dezbatute in discutiile de dupa proiectii, impreuna cu regizorii si invitatii prezenti”, arata Calin Capros.

O suita de cinci expozitii va prezenta publicului „peisajul uluitor al Apusenilor”, monumentele de mare valoare din Rosia, dar si activitatea oamenilor dornici sa pastreze asezarea lor milenara asa cum este, oprind distrugerea unui sit istoric, natural si cultural.

In atelierele demonstrative organizate in cadrul Programului „Adopta o Casa”, un grup de mesteri locali va realiza sindrila pentru acoperis, zidarii de mortar de var, zidarii seci (mauri) si tencuieli cu mortar de var.

De un program special se vor putea bucura copiii. Pentru ei sunt organizate ateliere de lucru cu activitati atractive, jocuri si jonglerii, spectacole interactive si un teatru de papusi.

Sambata, 10 august, participantii „Marsul de Solidaritate cu Rosia Montana”, organizat de Campania „Salvati Rosia Montana” – care au plecat din Cluj-Napoca pe 7 august si strabat 137 de kilometri, pe jos, pana in ajunul celei de-a 8-a editii a FanFest, 13 august – parcurg distanta dintre comunele Salcia si Lupsa, pe Valea Ariesului. In paralel, spre Rosia Montana se indreapta participantii la alte trei marsuri, venind dinspre Bucuresti si Alba-Iulia, cu bicicleta, pe jos, ori calare.

„Marsul de Solidaritate cu Rosia Montana” este un simbol al rezistentei fizice a localnicilor din Muntii Apuseni. Pe parcursul derularii acestuia, participantii interactioneaza cu comunitatile rurale despre cauza „Salvati Rosia Montana”, afisand bannere, organizand mini-evenimente culturale, popasuri si intalniri informative cu localnicii.

Participantilor la Mars li se vor alatura ciclistii care vin din Copenhaga (Danemarca), unii prin Estul, ceilalti prin Vestul Europei, pentru aceeasi cauza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *