Parcul Venus va fi modernizat. Chiar daca este printre cele mai mici din Capitala, spatiul verde de la Opera va avea iluminat halogen cu senzor crepuscular si borduri din rasinoase. Amenajarea va costa aproape noua milioane de lei, iar pe langa acesti bani platiti integral intr-un an, Primaria sectorului 1 va fi nevoita sa mai plateasca inca 16.000 de lei lunar pentru intretinerea noilor lucrari.
Primaria sectorului 1 si-a propus de mult sa reamenajeze parcurile pe care le are in gestiune si s-a hotarat sa inceapa anul acesta. De exemplu, studiul de fezabilitate pentru modernizarea parcului Venus a fost facut in noiembrie 2008, inainte ca efectele crizei finanicare sa dea mari batai de cap Romaniei. Reprezentatii primariei au scos insa proiectul la licitatie abia doi ani mai tarziu in plina recesiune economica.
Potrivit site-ului oar-bucuresti.ro, in data de 6 iulie 2010, Primaria Sectorului 1 a depus un anunt de achizitie de servicii de proiectare pentru modernizarea Parcului Venus (Parcul Operei, asa cum este el cunoscut de bucuresteni). Parcul va fi modernizat pentru a se „incadra in preocuparile actuale legate de notiunile de peisaj din Europa”, potrivit studiului de fezabilitate al proiectului.
Edilii vor sa toaleteze copacii existenti, sa planteze altii noi, sa creeze alei, sa monteze bancute, cosuri de gunoi si locuri de joaca pentru copii. Iar pentru toate acestea sunt dispusi sa cheltuie 7.080.110 lei fara TVA, respectiv 8.779.336 de lei cu tot cu TVA. Banii vor fi platiti integral in primul an de la modernizare.
Cum arata parcul acum
Reprezentantii Primariei sectorului 1 considera ca in acest moment, parcul are o imagine globala „neingrijita”, are un patrimoniul „arborescent” deosebit, dar foarte deteriorat si nevalorificat, iar solurile sunt degradate. De asemenea vegetatia arbustiva este absenta, istoria sitului este uitata, „aleile sunt heteroclite si incoerente”, mobilierul este deteriorat si fara stil unitar, iar iluminatul nu este gandit ambiental ci functional.
Cum ar trebui sa arate parcul
Edilii si-au propus ca materialele utilizate pentru reamenajarea parcului sa fie ecologice si sa permita desfasurarea mai multor activitati (trasee botanice, manifestari culturale in aer liber, plimbari pietonale, plimbari cu role sau bicilete). Potriviti proiectului, sunt prevazute doua tipuri de alei: unele din beton la 10 cm deasupra nivelului ierbii si altele din nisip stabilizat.
Pe langa acestea, reprezentatii Primariei sectorului 1 au cerut plantarea a 320 de arbori, 800 de arbusti, 7.200 de flori si perene si plantarea de gazon pe o suprafata de 5.000 de mp. De asemenea vor fi montate 57 de banci, 22 de ansambluri de banci sinuoase, 30 de cosuri de gunoi si doua cismele.
Vor fi amenajate doua zone de joaca pentru copii, unul pentru micutii de pana in trei ani, iar cea de-a doua va fi destinata copiilor cu varste cuprinse intre 2 si 12 ani. Acestea vor avea ”borduri din rasinoase impregnate prin autoclavare la inalta presiune, utilizata pentru delimitarea si retinerea in suprafata de contact a cauciucului si a pietrisului. Pietrisul (fara argila sau sedimente) de 18 mc cu densitate granulometrica intre 4-8 mm va avea o grosime maxima de 50 mm, plana fara denivelari si va fi utilizat ca suprafata de contact.
Iluminarea se va face cu halogenuri metalice pe aleile de acces si cu proiectoare orientate spre arbori. Comanda iluminatului se va face prin senzor crepuscular, iar iluminatul de paza se va comanda prin impuls din iluminatul public al zonei.
Proiectul genereaza costuri suplimentare anuale de aproape 200.000 de lei
Pe langa costurile investitionale de aproape noua milioane de lei, reprezentatii Primariei sectorului 1 vor fi nevoiti sa mai cheltuie inca 193.730 de lei anual, adica 16.144 de lei lunar pentru intretinere. Din acesti bani, 15.600 reprezinta salariiel celor sapte viitori angajati: patru gradinari si sase paznici.
Cat timp va dura reamenajarea parcului?
Reprezentatii Primariei Sectorului 1 al Capitalei au prevazut in studiul de fezabilitate al proiectului o durata maxima de executie de trei luni. Potrivit acestora, intr-o luna ar trebui sa se modeleze terenul si sa se realizeze circulatiile, in a doua luna ar trebui sa se instaleze mobilierul urban, locuriel de joaca si instalatiile electrice, iar in cea de-a treia luna ar trebui sa se planteze vegetatia.
Sursa: Realitatea TV