Ministerul Mediului trebuie sa intervina cat mai rapid pentru a contribui la gasirea unei solutii de compromis in ceea ce priveste situatia Carierei de calcar de la Bistrita care, dintr-un motiv inca nedeslusit, isi desfasoara activitatea in perimetrul Parcului National Buila – Vanturarita. Conform legii, exploatarea nu poate fi facuta pe un teritoriu protejat, dar importanta economica a carierei nu poate fi ignorata de autoritati. SC Oltchim SA si Uzinele Sodice Govora depind de materia prima extrasa de la Bistrita.
Perimetre suprapuse
In cursul lunii aprilie, anul curent, reprezentanti ai Parcului National Buila-Vanturarita, ai Exploatarii Miniere Ramnicu Valcea, Consiliului Judetean Valcea, Uzinelor Sodice Govora, SC Oltchim SA, Primariei Costesti si ai Manastirii Arnota s-au intalnit pentru a discuta cu privire la situatia Carierei de calcar Bistrita, al carei perimetru se suprapune peste cel al parcului – rezervatie naturala – aspect care contravine Legii Minelor si tuturor prevederilor legale in vigoare. Suprafata suprapusa a fost trecuta in zona de dezvoltare durabila a parcului, dar exploatarea tot contravine art.11 alin. (1) din Legea Minelor nr. 85/2003. Conform aceluiasi articol, exploatarea in ariile protejate constituie o exceptie care se stabileste prin Hotarare Guvernamentala, cu avizul autoritatilor competente in domeniu si cu stabilirea de despagubiri si alte masuri compensatorii. In cele doua ore de discutii nu s-a reusit identificarea vreunei solutii cu privire la viitorul parcului national si cel al exploatarii miniere, prin prisma incompatibilitatilor depistate, reprezentantii institutiilor participante la discutii au fost totusi de acord sa se reuneasca din nou, in compania conducerii Ministerului Mediului, pentru stabilirea unei variante de compromis. In timpul discutiilor s-a ajuns la concluzia ca desfiintarea carierei de calcar de la Bistrita nu poate reprezenta o optiune rezonabila, dat fiind ca lipsa materiei prime extrase din aceasta zona ar putea crea importante probleme celor doua mari societati, SC Oltchim SA si Uzinele Sodice Govora, acestea depinzand capital de exploatarea de la Bistrita.
Calcarul si saramura, plamanii judetului
In timpul intalnirii s-a pus si problema efectelor pe care le poate produce exploatarea miniera asupra ecosistemului protejat din Parcul National Buila – Vanturarita. Reprezentantii parcului au declarat ca halda de la Bistrita reprezinta zona exploatarii cu cel mai mare risc, fiind incadrata in clasa de periculozitate „halde cu deplasari care pot fi limitate prin amenajari”, datorita instabilitatii materialului haldat si alunecarii acestuia prin presiunea exercitata asupra straturilor de marna, argila si nisip pe care au ajuns sa fie depozitate. Cea mai mare alunecare s-a produs in 1978, cand a fost necesara devierea si regularizarea raului Costesti. Din punct de vedere tehnic, dezvoltarea exploatarii miniere este constransa, conform reprezentantilor Parcului National Buila – Vanturarita, de mai multi factori. Acestia spun ca exploatarea inspre zona de vest este imposibila din cauza existentei pilierului de siguranta in jurul Manastirii Arnota, cu o raza de 650 de metri, inspre est si nord-est constitutia reliefului (cheile Costestiului prezinta versanti foarte inclinati si pereti verticali de peste 100 de metri) nepermitand o extindere. Inspre sud, exploatarea este de asemenea imposibila, din cauza constitutiei zacamantului care prezinta continut ridicat de dioxid de siliciu, ceea ce nu corespunde cerintelor beneficiarului. Exploatarea inspre nord si nord-vest este singura posibilitate de extindere a carierei insa, din cauza extinderii foarte puternice a rezervelor exploatabile pe verticala, sunt necesare lucrari de accesare, transport si prelucrare a materiei extrase, cu cheltuieli importante. In timpul sedintei, directorul Exploatarii Miniere Ramnicu Valcea, inginerul Marius Tanasie a declarat totusi ca saramura de la Ocnele Mari si calcarul de la Bistrita reprezinta „plamanul judetului”, asadar, limitarea exploatarii acestei materii prime nu poate decat sa incetineasca dezvoltarea economiei locale.
Specii unice in lume
In schimb, prof. dr. Gheorghe Ploaie a spus ca problema se poate rezolva numai daca in zona unde poate fi continuata exploatarea nu sunt specii protejate. „Exista sanse ca aceasta situatie conflictuala sa se decongestioneze, desi problema diferentelor de opinii care apara economia pe de o parte si ecologia pe de alta parte exista in continuare. Problema se poate rezolva la masa dialogului, acolo unde fiecare parte trebuie sa propuna solutiile cele mai bune pentru dezamorsarea situatiei. Daca in zona respectiva, acolo unde ei doresc sa-si continue exploatarea, nu exista specii care sa fie puse in pericol, atunci sunt toate sansele ca Exploatarea Miniera Ramnicu Valcea sa-si poata continua activitatea fara probleme. In cazul in care se va pune problema unei hotarari de guvern ar trebui sa se modifice limitele parcului, in sensul in care acesta ar trebui sa-si reduca din perimetru si sa lase cariera sa-si continue treaba. Eu nu as dori sa se ajunga aici, mai ales ca cei de la cariera solicita cedarea a aproximativ 12 hectare din parc”. In urma cu aproximativ opt ani, profesorul Gheorghe Ploaie a descoperit, pe muntele Arnota, o specie de planta unica, inexistenta in nici un atlas biologic de specialitate. Desi nu a reusit sa o inregistreze oficial nici pana in acest moment, profesorul a decis sa o catalogheze si sa o denumeasca in propria colectie sub numele de „Erodium Basarabicum”, nume atribuit in cinstea domnitorului Matei Basarab, ctitorul Manastirii Arnota.
Cariera, deschisa in 1960
Parcul National Buila – Vanturarita, care se situeaza pe teritoriul administrativ al localitatilor Olanesti, Barbatesti si Costesti, a fost infiintat prin HG nr. 2151 din anul 2004. Parcul este administrat incepand din noiembrie 2005 de R.N.P. Romsilva, in parteneriat cu Asociatia Kogayon si are o structura proprie de organizare, cu sediul in Horezu, infiintata in ianuarie 2006. Cariera Bistrita a fost deschisa in 1960, iar din 1965 a fost preluata de Societatea Nationala a Sarii Salrom SA – Sucursala Exploatarea Miniera Ramnicu Valcea. Actualul perimetru, in suprafata de 1.161 de kilometri patrati a fost incredintat titularului spre exploatare ultima data in 1999, in conformitate cu prevederile Legii Minelor, de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale. Actuala licenta de exploatare a calcarului este valabila pana in anul 2020.