Soselele solare

Intr-un garaj din Idaho, departe de zgomotele civilizatiei, inginerul Scott Bushaw construieste visul numit „Soselele solare”. Departamentul de Transporturi al EEUU a semnat cu acesta un contract, iar data finalizarii primului prototip este 12 februarie 2010, prototip care „va servi pentru revolutionarea modului in care ne miscam si obtinem energie”.

In timp ce Institutul Politehnic din Worcester testeaza transformarea asfaltului in „colector al soarelui” folosind sisteme de tuburi subterane pentru a genera vapori si energie, Scott B. dezvolta un concept mult mai complex „convergenta intre energie, transport si infrastructura ce se vor produce in viitor”.

Baza este reprezentata de un panou de 30 pe 30 cm similara placilor fotovoltaice structurate in 3 parti: suprafata dintr-unSoselele solare material translucid, rugos si foarte rezistent ce va suporta greutatea vehiculelor si va permite tractiunea; a doua suprafata este electronica unde se absoarbe si inmagazineaza energia cu celule fotovoltaice si diode ce emit lumina si vor permite iluminarea/colorarea unei parti din carosabil. Al treilea strat va servi pentru distribuirea energiei si adapostirea cablurilor optice pentru comunicatii.

Bushaw asigura ca panourile sale vor avea o durata de viata asigurata de 21 de ani si pretul final al asfalturilor sale va fi comparabil cu cel al asfaltului clasic.

Inginerul afirma ca acestea vor rezista accidentelor si vor fi capabile sa genereze caldura pentru a topi zapada si vor trimite informatii automobilistilor pentru fluidizarea traficului. Vor avea parcari pentru alimentarea masinilor electrice iar dupa calculele sale, fiecare 1km si jumatate de sosea va genera electricitate pentru 500 de case.

Prima locatie experimentala va fi gata in mai putin de un an iar in 3-4 ani se vor putea construi primele sosele publice.

Sursa: El Mundo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *