A venit toamna si este momentul ideal sa mai inveselim putin atmosfera, ajutand pe cat posibil natura sa-si reintre in drepturile ei „verzi”. Asadar, de ce sa nu plantam, si in acest moment aramiu al anului, copaci? Daca vreti sa ne bucuram de cat mai multa verdeata si sa respiram un aer cat mai curat, iata cativa pasi, simpli, dar vitali, pentru a sadi un arbore sanatos si longeviv.
Pasul 1: Alegerea momentului
In mod cert, primavara a fost dintotdeauna anotimpul care ne-a indemnat la reinvierea naturii prin plantarea de noi copacei. Intr-adevar, in zonele nordice, primavara este recomandata ca si moment ideal pentru a planta, insa, este indicat ca pentru zonele sudice momentul ales sa fie toamna sau inceputul acesteia. De ce? Ei bine, la inceputul toamnei solul este incalzit datorita caldurii din timpul verii, iar ploile dese au un efect extrem de benefic asupra cresterii plantutei.
Nu este gresit nici daca plantam toamna tarziu, pana in primavara, cand inmuguresc copacii, insa trebuie sa avem grija ca ziua aleasa sa nu fie una extrem de friguroasa si obligatoriu sa nu fie inghet.
Pasul 2 : Alegerea puietului
Nu doar locul este extrem de important, ci si tipul de copac pe care alegem sa il plantam. Prin urmare, se recomanda sa alegem puietul unui arbore sanatos si potrivit pentru regiunea, clima, ambientul si spatiul de care dispunem.
Este indicat sa achizitionam puieti de un an sau maxim doi ani, in sac de tesatura, pentru a evita distrugerea radacinilor si sa ii pozitionam langa copaci cu trasaturi asemanatoare.
Pasul 3 : Alegerea locului
Locul in care decidem sa plantam copacelul trebuie sa fie gandit de asa natura inca, la momentul maturitatii, copacul sa poate fi total integrat in spatiul respectiv, ca posibilitate de vietuire, dar si ca incadrare in peisaj. Ideal este ca locul ales sa nu fie langa cabluri sau zone nepermise din punct de vedere al infrastructurii zonei.
Pasul 4 : Cum plantam
Dupa ce alegem puietul, momentul si locul unde sa-l plantam, nu ne ramane decat sa trecem la fapte. Iata ce avem de facut:
*Sapam o groapa in forma de patrat, de doua ori mai mare decat radacinilie puietului, adanca si lata. Atentie! Groapa nu trebuie sa fie nici foarte adanca, dar nici prea ingusta, pentru a permite radacinilor sa se dezvolte si pe orizontala.
*Asezam puietul in groapa cu grija, il acoperim cu pamant, pe care il batatorim usor.
*Udam puietul cu multa apa si continuam sa il stropim zi de zi, tinand cont de faptul ca radacinile capacelului se vor extinde pe aceeasi dimensiune ca si ramurile care se vor dezvolta ulterior.
*Pana la 3-5 ani, in functie de tipul copacelului, trebuie sa urmarim cresterea puietului permanet, hranindu-l cu ingrasaminte (le recomandam pe cele organice) si oferindu-i apa, lumina si spatiu.
Sursa: Casa-Gradina.ro, Case Si Gradini, WikiHow, Tree-Planting