Marii poluatori ai Iasului, redusi la tacere de normele europene

Marii poluatori ai Iasului, redusi la tacere de normele europene

Principalele companii cu potential poluator din Iasi au investit milioane de euro in programele de protectie a mediului in ultimii ani * singura companie cu probleme este in prezent CET Iasi

Marile companii cu potential poluator din Iasi si-au luat in serios indatoririle cu privire la protectia mediului. SC Mittal Steel, Ceramica SA, Avicola SA, Agrocom Strunga, Tehnoton, Gold & Platin sau CET Iasi reprezentau in urma cu aproape patru ani cele mai mari surse de poluare din judet. In prezent, companiile au finalizat investitiile pe care erau obligate sa le realizeze in retehnologizare si modernizare pentru a nu mai reprezenta pericole pentru sanatatea locuitorilor din judet.

Cel mai important aport financiar in ceea ce priveste investitiile in mediu a venit din partea SC Mittal Steel SA. Compania a investit in ultimii ani nu mai putin de 336.000 de euro in executarea de lucrari de reabilitare a instalatiei de neutralizare a apelor uzate, in transportul si reteaua de canalizare a acestora si in instalatia de decantare a apelor tehnologice uzate din cadrul ArcelorMittal Tubular Products SA. 200.000 de euro au avut de investit si proprietarii Ceramica SA pana in anul 2010 in modernizarea sistemului de colectare a apelor pluviale si de canalizare la cariera de argila a companiei. Intreaga investitie, a provenit, conform reprezentantilor Agentiei pentru Protectia Mediului, din surse proprii.

2013 – termen limita pentru modernizarea CET

Peste 200.000 de euro au investit si cei de la Avicola SA, pentru conformarea abatorului din Targu Frumos la normele europene de protectie a mediului. Lucrarile de la Avicola au fost finalizate in anul 2007 si au vizat refacerea, modernizarea si dotarea cu echipamente necesare asigurarii functionarii instalatiei de preepurare si separarea retelei de canalizare a apelor pluviale de apele menajere si de cele tehnologice precum si achizitionarea de instalatii de retinere a poluantilor.

Investitii mai mici, sub 100.000 de euro, au fost realizate de Agrocom Strunga, SC Tehnoton SA si de Gold & Platin SRL pentru realizarea unor statii de epurare, modernizare, respectiv pentru intocmirea unui studiu de fezabilitate si a unui proiect tehnic cu privire la colectarea, epurarea si evacuarea apelor uzate.

In prezent, singurul mare poluator care mai are de realizat investitii este Centrala Electrica de Termoficare. Astfel, pana la finalul acestui an trebuie finalizata investitia in valoare de 112.609.500 de euro pentru reabilitarea si modernizarea retelelor de termoficare din municipiu. Finalul anului 2013 este termenul limita pentru finalizarea investitiei de 100.000.000 de euro pentru realizarea instalatiei de desulfurare a gazelor reziduale la CET Iasi II, dar si pentru investitia de 2.000.000 de euro in modificarea tehnologiei de evacuare a zgurei si cenusei rezultate de la arderea combustibililor de la CET II.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *