O firma britanica spera sa gaseasca petrol pe teritoriul judetului Botosani

O firma britanica spera sa gaseasca petrol pe teritoriul judetului Botosani

O firma britanica spera sa gaseasca petrol pe teritoriul judetului Botosani. Societatea Regal Petroleum a incheiat un acord petrolier de explorare cu Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) pe mai multe perimetre, in special in estul tarii. In judetul Botosani ANRM a scos la licitatie opt perimetre de petrol si gaze, in zona granitei de est a judetului si zona Dorohoi, pe o suprafata totala de 1.000 de kilometri patrati. Compania multinationala este singura care a incheiat acorduri pe teritoriul judetului. In cazul in care se descopera zacaminte, se evalueaza si se incheie un acord de exploatare. Ulterior companiei ii revine si sarcina de a achizitiona terenurile care vor face obiectul operatiunilor de exploatare.

Compania britanica Regal Petroleum era evaluata la sfarsitul anului trecut, pe piata bursiera, la peste 50 de milioane de lire sterline. In 2010 a vandut active de 25 de milioane de dolari catre un grup de firme american.

Specialistii sustin ca operatiunile de explorare pot consta in forari pana la 4.000 de metri, iar zacamantul devine profitabil daca se extrag zilnic 20 de milioane de metri cubi de titei. Prima explorare care a avut loc in judet se intampla in urma cu 42 de ani, cand la Todireni s-a forat pana la o adancime de 1.500 de metri, insa nu a fost descoperit niciun zacamant.

In prezent, in judet se exploateaza nisip silicios, in doua perimetre la Hudesti, de firma Mindo SA, turba la Lozna de Florisol Product SRL, precum si nisip si pietris in mai multe comune din judet aflate in apropierea albiei raurilor. De asemenea se afla in procedura aprobarii de catre structurile centrale licente pentru exploatare de argila comuna la Trestiana si nisip si pietris la Tudora.

O firma din Botosani, respectiv Turbanin Dorohoi, are o exploatare de turba in Poiana Stampei judetul Suceava.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,330FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente