Casa din PET-uri umplute cu lut

Sticlele din plastic pot inlocui cu succes caramizile din argila, pentru coacerea carora se ard cantitati mari de lemne. Cine are rabdare sa „culeaga” mii de PET-uri de la depozitele de deseurile poate folosi ca material alternativ pentru construirea unei locuinte atipice.locuinta in Honduras

Casele din deseuri din plastic au devenit un nou trend in materie de arhitectura alternativa. O familie din Honduras, America Centrala, a folosit 8.000 de PET-uri pentru construirea unei locuinte ecologice. In felul acesta, groapa de gunoi din apropierea gospodariei a „scapat” de 12 metri cubi din suprafata.

Aceeasi metoda a fost adoptata si de un profesor de matematica din Serbia. Tomislav Radovanovi a hotarat sa se mute intr-o casa construita chiar de el, din sticle de plastic, in centrul orasului. Ideea i-a venit in timpul unei discutii cu niste studenti despre arhitectura alternativa.

Locuinta are 60 de metri patrati si au fost folosite aproximativ 14.000 de PET-uri. Numai fundatia e din beton, restul e construit integral din sticle de plastic pe care le-a colectat in decursul anilor, cu ajutorul studentilor sai. Lucrarile la casa au durat cinci ani. Si un artist argentinian, Alfredo Alberto, din Santa Cruz, si-a facut casa din materiale alternative langa cascada Iguazu, la granita dintre Brazilia si Argentina.

PET-urile, mai eficiente decat caramizile

Realizata in intregime tot din sticle de plastic si decorata cu obiecte de mobilier din acelasi material, locuinta este vizitata de zeci de turisti in fiecare zi.

Arhitectii spun ca, daca analizam cat timp pierdem pentru realizarea caramizilor din argila si cate lemne sunt arse pentru coacerea acestora, ne vom da seama ca sticlele din plastic umplute cu lut sunt mult mai eficiente din punct de vedere energetic. O casa din PET-uri inseamna, prin urmare, si reducerea emisiilor de dioxid de carbon emanate in atmosfera odata cu prepararea caramizilor clasice.

Deseuri poluante

O constructie din PET-uri poate fi la fel de solida ca una conventionala, din caramizi, potrivit arhitectilor. Mai mult, in acest fel se reduce in mod semnificativ numarul deseurilor din plastic, atat de nocive pentru mediu. Afla aici care sunt pasii pentru construirea unei astfel de locuinte.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *