Casele ecologice – apropiere de natura si eficienta energetica

Casele ecologice – apropiere de natura si eficienta energetica
Casele ecologice – apropiere de natura si eficienta energetica

Casele ecologice sau „verzi” sunt acele constructii realizate preponderent din materiale naturale si proiectate sa utilizeze in mod eficient resursele de energie electrica, apa etc. Principiile “caselor verzi” sunt in stransa legatura cu performanta energetica a cladirilor, eficienta energetica, utilizarea energiei regenerabile si managementul deseurilor din constructii fiind obiective prioritare.

Ca definitie, o cladire verde este orice proiect ce presupune o constructie sau renovare realizata cu o atentie deosebita in ceea ce priveste minimizarea impactului pe care designul si/sau operatiunile de constructie si renovare le-ar putea avea asupra mediului inconjurator. Printre caracteristici trebuiesc avute in vedere se numara: eficienta energetica sporita, accesul facil la mijloace de trensport in comun, alegerea materialelor ce minimizeaza sau elimina degajarile toxice, reutilizarea materialelor existente, asigurarea iluminatului natural si a aerului interior de calitate, flexibilitatea spatiului interior iar lista ar putea continua mult.

Constructia acestor case trebuie sa se adapteze celor mai noi cerinte in materie de eficientizare si conservare a energiei. Astfel, locuintele ecologice consuma cu 25% mai putine resurse decat cele obisnuite si au un impact negativ mai scazut asupra mediului. Ele sunt realizate de obicei din materiale conventionale si proiectate sa utilizeze in mod eficient resursele de energie electrica, apa etc.

Cladirile „naturale” reprezinta un alt concept de constructie ecologica, care valorifica, dupa cum se poate deduce, materialele naturale (lemn, piatra, bambus, argila, paie, stuf etc.) sau netoxice, regenerabile sau reciclate (metale, panouri din lemn, anvelope uzate).

In categoria caselor ecologice se mai inscriu casele pasive – fara consum de energie – si cele care au un consum foarte redus de energie termica. Prin acest sistem, costurile de incalzire iarna si cele ce racire vara sunt reduse cu 50-58%. Energia este economisita si prin izolarea instalatiilor de incalzire si de apa curenta. Tevile pot fi ingropate in polistirenul peretilor interiori sau introduse in canalele speciale ale sistemului.

Pe langa materialele speciale, o casa ecologica trebuie sa aiba o anumita orientare catre soare, unele asigurandu-si energia termica prin faptul ca o parte insemnata a casei este “ingropata”. De asemenea, trebuie sa imite un ecosistem natural in care toate componentele sa fie in conexiune. Specialistii in domeniu afirma ca, in construirea unei astfel de locuinte, nu este important ca materialele sa fie foarte ieftine, ci eficiente.

Acoperisurile verzi, panourile solare, pompele de caldura, energia eoliana, incalzirea prin pardoseala, folosirea biogazului, gradinile organice, vopselele netoxice care lasa peretii sa respire, izolatii din canepa, lana de oaie, celuloza, acoperisurile din lemn sau stuf, incalzirea cu lemne etc. sunt cateva dintre argumentele care pot determina statutul de casa ecologica.

Din punct de vedere al materialului de baza din care este construita se poate vorbi despre case de lemn, case din pamant (chirpici, lut, paianta etc.- peretii sunt compusi din pungi de rafie sau alte materiale textile care se umplu cu un amestec de argila si var, iar apoi sunt asezate in straturi), case din baloti de paie (prezentate recent in Domus UTIL editia 14 iunie), case cu caaracter temporar din hartie sau bambus (structura de rezistenta alcatuita din tuburi de carton legate intre ele cu elemente metalice sau lipite cu diferite substante), domul geodezic (usor de montat si intretinut, din panouri multistratificate din lemn incleiate cu aditivi netoxici, forma unei mingi de fotbal taiate pe jumatate, calduroase, rezistente, inedite ca aspect, nu necesita fundatie clasica de beton, se pot vedea la poalele Muntilor Piatra Craiului, zona Plaiul Foii, construite de Robert Kamner), case din canepa (fibrele plantei se combina cu un adeziv special pe baza de var), etc.

Confort la pret accesibil

Casele de lemn, fie cele traditionale realizate exclusiv din butuci (barne) orizontali, fie cele prefabricate cu structura din lemn, panouri tipizate sau placi pe baza de lemn, prezinta avantaje substantiale, iar acestea rezida in primul rand in faptul ca materialul de baza din care sunt construite – lemnul – este unul natural. Astfel, aceste case se inscriu in trendul modern al ecologiei: sunt economicoase, prietenoase cu mediul si asigura un climat interior foarte sanatos.

Lemnul este un material sustenabil nu prin rezistenta sa, ci prin faptul ca este o resursa regenerabila. Casele de lemn sunt ecologice pentru ca asigura economisirea resurselor. Casele de lemn au aceleasi proprietati pentru o generatie, ca si la alte solutii, dar la preturi mult mai mici. Costul actual pentru proiecte normale este de 220 – 360 euro/mp, mai reduse cu pana la 40% decat in cazul unei cladiri realizata cu materiale clasice, ceea ce reprezinta o solutie foarte tentanta. In ciuda aparentelor, aceste case se pot realiza si pe vertical iar dat fiind regimul de seismicitate, in tara noastra o casa din lemn cu etaj constituie o solutie foarte buna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *