In perioada 09-13 Iunie, Asociatia Apusenii Verzi desfasoara o serie de workshop-uri cu tema: “Constructii naturale”, pentru persoanele interesate sa isi construiasca propria locuinta ecologica.
In cele cinci zile se va preda, teoretic si practic, tehnica constructiilor naturale, in satul ecologic Apusenii Verzi din Nadastia, judetul Alba. Specific, se va invata tehnica de construire cu saci umpluti cu pamant si totul despre tencuirea cu lut.
Pe parcursul celor cinci zile workshop-urile vor fi sustinute de catre trainer-ul Németh János, specialist in domeniul constructiilor si renovarilor cu materiale naturale, director la Natural Home4u si Case din baloti de paie.
Ca invitat special va veni Dragos Calean, proprietarul unei case din baloti de paie in Turda, care va va vorbi despre experienta lui si despre casele din baloti de paie. Participantii vor beneficia de masaje de relaxare oferite de o specialista in masajul terapeutic, de relaxare si medical.
Problemele caselor non-ecologice
Multe produse potential toxice sunt folosite in constructia cladirilor moderne, si noi ne petrecem 20 de ore pe zi intr-o casa, birou sau un atelier si respiram un aer care de cele mai multe ori e mai poluat decat cel al marilor orase. De asemenea, impactul asupra mediului inconjurator a unor metode de constructie poate fi negativ. De exemplu, in timpul fabricarii materialelor sau in momentul demolarii. Reciclarea a milioane de tone de beton, otel si de materii plastice rezultate in fiecare an din demolari este imposibila. Dar exista materiale care nu dauneaza sanatatii si care sunt reciclabile.
“De ce sa alegi constructiile naturale? In trecut, constructorii nu aveau de ce sa-si puna acesta intrebare. Se foloseau aproape in exclusivitate materiale naturale: chirpici sau caramida din lut, mortar din var, termoizolatie din paie si invelitori din lemn sau stuf. Acum exista posibilitatea (si la noi in Romania) de a folosi diverse materiale naturale care pot fi o alternativa la materialele sintetice. De exemplu in loc de polistirol se poate izola cu canepa (eficienta mult mai buna) , in loc de vopsea lavabila se poate folosi vopsea pe baza de var , exista mortar de argila , glet de lut sau de var , si lista poate continua!” – Németh János.
Putem numi materiale ecologice acele materiale care:
nu fac rau sanatatii;
nu perturba mediul electromagnetic;
bilantul-extractie/
transformare/reciclare- se face cu consum mic de energie
Incepand cu anul 2011, Asociatia Apuseii verzi desfasoara mai multe serii de activitati, tabere si workshop-uri, pe teme diferite, insa cu numitor comun – viata in armonie cu natura – pe terenul destinat dezvoltarii satului ecologic. Astfel in 2011, se construieste structura acoperisului “Casei rotunde”, in cadrul atelierului intitulat: “How to build an reciprocal roof for ecological building”, iar in 2013 are loc atelierul “Create, Build and Live in your Own Ecologic House at Very Low Cost!”, sau “Cum sa salvezi 80% pana la 90% din facturile pentru incalzire! Creati si Construiti propria Soba cu mai putin de € 20!”
Contributia de participare in cadrul evenimentului “Constructii naturale” este de 150 euro de persoana, pentru cele cinci zile. Pentru participanti, cazarea este gratuita pe terenul asociatiei, in corturi, cu o masa calda pe zi inclusa.
Va asteptam cu drag la terenul satului ecologic Apusenii Verzi pentru a impartasi tehnicile si experienta in domeniul constructiilor ecologice, naturale si a vietii in armonie cu natura!
Detalii pe paginile:
http://apuseniiverzi.org/workshop-constructii-naturale-09-13-iunie-2014/
https://www.facebook.com/events/476867975747225/?ref_newsfeed_story_type=regular
Organizator :
Asociatia Apusenii Verzi a construit primul Ecovillage din Romania, concepand inca din anul 2009 primul sat ecologic complet certificat. in comuna Almasu Mare, satul Nadastia. Satul Ecologic Apusenii Verzi combina modelul traditional al micii comunitati cu cele mai recente inovatii in designul de mediu, tehnologiei ecologice si permacultura.
Satul Ecologic este comasat o suprafata de teren de cca 12 ha. In cadrul proiectului, care este in faza de dezvoltare, s-a realizat mare parte din drumul inteior de acces din piatra. A fost realizata partea de structura primei cladiri, “Casa rotunda”, pe structura din trunchiuri de copaci, in sistem “Reciprocal roof”, precum si partea de structura a “Casei hexagonale” pe structura de lemn, cu baza din anvelope uzate umplute cu pietrii, care va avea pereti din baloti de paie. Grupurile sanitare sunt din lemn cu toalete uscate si dusuri cu incalzire solara.
Exista de asemenea trei puturi de apa de-a lungul terenului. Pentru un proiect ulterior s-au pregatit zonele de compostare in vederea extragerii de Biogaz si deasemenea pentru folosirea compostului la pregatirea gradinilor in sistem de Permacultura. In Satul Ecologic locuiesc la aceasta ora permanent trei familii, iar alte doua familii sunt in curs de a-si finaliza o locuinta pentru a se stabili.
www.apuseniiverzi.org
https://www.facebook.com/apusenii.verzi