Daunele provocate de dezastre naturale in 2011 au fost depasite ca valoare doar de cele din 2005

Daunele provocate de dezastre naturale in 2011 au fost depasite ca valoare doar de cele din 2005

Conform studiului SIGMA al reasiguratorului elvetian SWISS Re, daunele provocate de dezastre naturale in 2011 au fost depasite ca valoare doar de cele din 2005. 

Conform rezultatelor preliminare date publicitatii in luna decembrie, la nivel global, pagubele generate de catastrofe naturale au depasit 103 miliarde de dolari, mai mult decat dublul nivelului inregistrat in 2010.  In privinta catastrofelor naturale, 2011 este depasit doar de anul 2005, cand numai uraganele Katrina, Rita si Wilma au provocat pagube de peste 100 miliarde de dolari, totalul fiind de 132 miliarde de dolari. De altfel, numai faptul ca sezonul uraganelor din America de Nord a fost unul moderat in acest an a mentinut daunele sub nivelul celor din 2005.

In acelasi timp, 2011 pare a fi anul cu cele mai mari pierderi economice cauzate de catastrofe naturale, ajungand pana la aproximativ 350 miliarde USD. Acest fapt ar fi putut fi dezastruos pentru reasiguratori daca firmele afectate aveau o acoperire mai mare prin asigurare. Totusi, specialistii SWISS Re sustin ca inundatiile recente din Thailanda, pentru care daunele asigurate sunt estimate la 10-15 mld. USD, sau eventualele furtuni de iarna din Europa ar putea aduce totalul acestui an aproape sau chiar peste nivelul inregistrat in 2005.

Inundatii costisitoare

Daunele produse de inundatii au depasit anul trecut cu mai mult de trei ori media ultimilor 10 ani. Aceasta este premisa de la care a plecat conferinta organizata de SWISS Re, unul dintre primii reasiguratori mondiali, desfasurata ieri la Centrul SWISS Re pentru Dialog Global de langa Zürich. La eveniment au participat asiguratori si brokeri de reasigurare din intreaga Europa. „2011 a fost un an al recordurilor din punct de vedere al pagubelor produse de catastrofele naturale”, a declarat pentru publicatiile XPRIMM Lucia Bevere, Senior Catastrophe Data Analyst al reasiguratorului. La aceasta situatie a contribuit in mod cert catastrofa din Japonia din primavara anului trecut: un cutremur urmat de tsunami, care a curmat vietile a peste 19.000 de oameni si a generat pierderi economice record de 210 mld. USD, precum si pierderi asigurate de 35 mld. USD.

Cat ne-ar costa un cutremur major

Potrivit calculelor facute de specialistii PAID si de un broker independent folosind metoda Risk Management System, un cutrem similar celui din 1977 ar aduce asiguratorilor din Romania pagube de 1,65 miliarde euro. Din pacate, asigurarile obligatorii existente nu acopera decat 200 de milioane de euro. Potrivit lui Marius Bulugea, director al Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), in cutremurul din 4 martie 1977 5% din locuintele din Romania au inregistrat daune totale, adica 35.000 de locuinte a fost distruse si alte 700.000 de locuinte au necesitat reparatii, iar totalitatea daunelor au fost de doua miliarde de dolari. „Un cutremur de 7,2 grade pe scara Richter in zona Vrancea este un lucru obisnuit si se produce ciclic o data la 35-40 de ani”, spune Bulugea.

Peste 44.000 de daune totale

Simularile facute de PAID indica un numar total de 44.600 de daune totale la nivel national si alte un milion de locuinte afectate in cazul unui cutremur de 7,2 grade, la un fond de locuinte actual de 8,4 milioane fata de 6,2 milioane in 1977. Daca luam in calcul faptul ca sunt patru milioane de polite de locuinte facultative si obligatorii, inclusiv cele 500.000 ale PAID, daunele totale care ar trebui platite de asiguratori ar fi de 1,65 miliarde euro.  Daunele ar putea urca la 3,5 miliarde de euro daca intregul fond locativ al Romaniei ar fi asigurat prin intermediul politelor emise de PAID”. La nivelul PAID, un astfel de cutremur ar putea produce 30.520 de daune, a caror valoare se va ridica la aproximativ 190 milioane de euro.  Scenariul PAID a impartit judetele in trei mari categorii de zone de risc, zona C avand expunerea cea mai mare la riscul de cutremur. In aceasta zona au fost incluse Capitala si judetele Bacau, Braila, Brasov, Buzau, Covasna, Dambovita, Galati, Ialomita, Prahova, Vaslui, Vrancea si Ilfov. Valoarea totala a daunelor care ar putea avea loc in zona C va atinge aproximativ 163 milioane de euro, ceea ce reprezinta aproape 86% din volumul total al daunelor estimat la nivelul Romaniei.

„Diverse studii arata ca expunerea rezidentiala totala in Romania, dupa clasa de materiale si inaltimea cladirilor, este estimata la peste 105 miliarde de euro. Doar in Bucuresti, valoarea expunerii rezidentiale depaseste 12 miliarde de euro”, a spus Marius Bulugea.

Romania, riscuri imense

Unul dintre indicatorii cei mai importanti care vor fi luati in calcul la evaluarea daunei maxime probabile este factorul de tara privind riscurile de inundatii si cutremure. Mai simplu, cu cat acest factor este mai mare, cu atat dauna posibila este mai mare, iar companiile vor trebui sa constituie rezerve mai mari sau sa isi reasigure portofoliile. Din acest punct de vedere, Romania nu sta deloc bine. Potrivit datelor CSA, factorul de tara pentru riscul de inundatii este in Romania, de 0,40% adica cel mai mare din Europa si de patru ori mai mare decat in Italia, Belgia sau Marea Britanie. Acest lucru va afecta direct nu doar nivelul daunei maxime ci si costurile la care companiile locale se vor reasigura. In ceea ce priveste cutremurele, Romania se situeaza (exceptand cateva tari de dimensiuni foarte mici) pe locul trei in Europa, dupa Cipru si Grecia. Cumulate, valorile celor doi indici plaseaza Romania pe primul loc pe continent in ceea ce priveste riscurile catastrofale in ansamblu.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente