Mafia „aurului verde”. Un semnal de alarma


Mafia „aurului verde”. Un semnal de alarma

Moto: „Din codru „furi” o ramurea,

Ce-i pasa codrului de ea?”

Oare cum va arata viitorul planetei? Urmasii nostri vor purta masti de oxigen si costume de protectie? Greu de raspuns la o asemenea intrebare, insa un lucru este cert: daca nu vom opri jaful la care sunt supuse padurile, vom atrage asupra noastra dezastre naturale precum inundatii, desertificari, sau alunecari de teren!

Si intre timp, noi ce facem?

Unii ar putea spune ca respectarea legii si sanctionarea vinovatilor, plus cateva campanii de impaduriri (foarte costisitoare, de altfel) reprezinta solutia la o astfel de problema.

Poate, dar ce ne facem cand tocmai cei pusi sa vegheze la gestionarea fondului forestier se „infrupta” din roade, ca doar ei cunosc cel mai bine cum sa „ocoleasca” legea?!

Si nici nu trebuie sa cautam prea departe de capitala… Trei judete – Arges, Dambovita si Prahova, la nivelul carora se inregistreaza taieri masive de fond forestier – „pastorite” de Inspectoratul Teritorial pentru Regim Silvic si Vanatoare (ITRSV) Ploiesti prin persoana lui STANCIU SEVER – SEBASTIAN, inspector – sef al institutiei respective.

Cum este posibil?Simplu: domnul inspector-sef si-a creat si pus in practica mecanisme prin care asigura, contra cost, „tratamente” preferentiale pentru ocoale silvice private si firme ce au ca obiect de activitate „exploatarea forestiera”, agreate de cel in cauza.

Dar astfel de idei marete nu se pot pune in practica de unul singur, deci domnul STANCIU SEVER – SEBASTIAN s-a asigurat ca in jurul sau se afla angajati supusi, gata sa indeplineasca ordinele „superiorului”…

Asa ca, domnia sa, fin cunoscator al naturii umane, a stiut sa-si atraga acoliti avand aceeasi religie: „BANUL”.

Si nu s-a oprit aici! Si-a asigurat controlul atat asupra birourilor de inspectie silvica si de vanatoare din subordine (Arges, Dambovita si Prahova), cat si asupra datelor stocate prin intermediul sistemului informational integrat de urmarire a materialelor lemnoase (Programul SUMAL), prin delegarea ca responsabili a unor „oameni de incredere”.

Astfel, la ISV Arges o regasim pe doamna MIU CONSTANTINA, consilier asistent, la ISV Dambovita – ALBU MARIUS – ADRIAN, consilier, iar la ISV Prahova – tot un consilier – BANICA DANIEL – IONUT.

Cei trei au atributii clare: sa „colecteze plati” pentru vistieria domnului STANCIU, sa musamalizeze neregulile identificate la anumite societati cu profil silvic agreate si sa gestioneze „dupa bunul plac” datele din Programul SUMAL.

Rolul principal al lui BANICA DANIEL – IONUT este acela de a emite autorizatiile de punere in valoare pentru judetele Arges si Prahova si a coordona actiunile de control pentru partizile silvice „cu probleme” (in special a celor de pe raza judetului Arges).

Si nu numai atat… BANICA DANIEL – IONUT este „curier de mesaje private” pentru domnul inspector – sef, in special pe relatia cu OPREI CATALIN-NICOLAE, actualmente sef al OS Campulung Muscel din cadrul Directiei Silvice Arges.

In schimbul serviciilor prestate, „angajatul model” BANICA DANIEL – IONUT a fost recompensat, printre altele, de STANCIU SEVER – SEBASTIAN prin angajarea socrului sau PAISE DUMITRU ca sef de district la nivelul Ocolului Silvic MUNTENIA.

De tratament preferential din partea „sefului” se bucura si TOMA ADRIAN – PETRU, sef Serviciu Implementare in cadrul ITRSV Ploiesti, care raspunde de „anumite”actiuni de control din judetul Dambovita, avand totodata si atributii de verificare a actelor de punere in valoare pentru masa lemnoasa valorificabila.

Ca angrenajul sa functioneze, domnul inspector – sef a perfectat sau, mai bine zis, a ridicat la rang de arta o metoda care confera actiunilor proprii si ale protejatilor sai aparenta legalitatii, respectiv autorizarea dreptului de exploatare a masei lemnoase sub justificarea existentei unor conditii speciale, cum ar fi cele accidentale!

La scara larga, STANCIU SEVER – SEBASTIAN si-a pus semnatura pe astfel de documente emise de Ocolul Silvic MUNTENIA, administrat de CHITULESCU DORINEL – MARCEL, care, ca orice intreprinzator ce se respecta, are si ceva SRL-uri specializate in exploatarea de material lemnos (cazul societatilor SILVADOR COMPANY SRL, EUROLEM SRL, LIBERTATII FOREST SRL, toate din Targoviste si FORETEX IMPEX SRL Manesti).

Si sa nu va imaginati ca semnatura este gratis… se spune ca fiecare centimetru de semnatura a „domniei” sale costa 500 euro!

Prin actiunile concertate ale domnului STANCIU SEVER – SEBASTIAN si ale acolitilor sai au fost „igienizate”, „rarite” sau „taiate la ras” zeci, chiar sute de hectare de paduri falnice de pe raza localitatilor Berevoiesti, Balilesti (administrate de OS MUNTENIA), Mihaiesti si Cosesti (administrate de OS CODRII VERZI AI ARGESULUI SRL Pitesti) – in judetul Arges, Valea Mare si Tatarani (OS MUNTENIA) – in judetul Dambovita sau Starchiojd si Batraneni (administrate in prezent de OS MUNTENIA) – in judetul Prahova.

Acestea sunt doar cateva aspecte din intensa activitate de favorizare a exploatarii masive si ilegale de fond forestier a domnului inspector – sef al ITRSV Ploiesti STANCIU SEVER – SEBASTIAN!

Ce credeti? Urmasii nostri vor purta masti de oxigen?

Va urma….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *