Calitatea apei se imbunatateste in aproape toate locurile pentru scaldat din Europa

A fost lansata prima lotiune solara potabila din lume
Calitatea apei se imbunatateste in aproape toate locurile pentru scaldat din Europa

Calitatea apei se imbunatateste in aproape toate locurile pentru scaldat din Europa, fiind suficient de curata pentru a permite inotul.

Rezultatele raportului anual privind apa pentru scaldat realizat de Agentia Europeana de Mediu, se bazeaza pe esantioane prelevate periodic din peste 22.000 de locatii amenajate pentru scaldat in zonele de coasta si din interiorul continentului european.

De anul trecut si pana in prezent, numarul locatiilor in care calitatea apei este „excelenta” a crescut cu 3,5%, iar cel al locatiilor in care calitatea apei este „suficient de buna”, cu 1%. Standardele minime impuse de UE nu au fost intrunite de mai putin de 2% din locurile pentru scaldat.

Inainte de a inota, verificati calitatea apei

Mai multe informatii despre apa pentru scaldat din zona in care va aflati .
Descarcati date si consultati harti interactive utilizand Sistemul european de informatii privind apa (WISE) .
Comunicati informatii despre starea apei din regiunea dumneavoastra cu ajutorul site-ului Eye on Earth .
Verificati simbolurile privind calitatea apei pentru scaldat din locul in care doriti sa inotati.
Testarea apei in 2011

Apa de mare, cea a raurilor si a lacurilor europene este testata periodic pentru identificarea poluantilor si a unor bacterii precum E. coli, care ar putea indica prezenta apelor uzate sau a deseurilor provenind de la ferme de animale.

Desi, in comparatie cu anul 2010, numarul locatiilor care indeplinesc standardele europene minime in materie de calitate a fost mai mare, exista tari care au obtinut rezultate exceptionale.

Clasamentul

Pe primele locuri in 2011 s-au situat Cipru, Croatia, Malta si Grecia, unde in peste 90% din locatii calitatea apei pentru scaldat a fost „excelenta”. Restul de 10% au indeplinit cerintele obligatorii.

Pe ultimele locuri s-au aflat Tarile de Jos, Bulgaria, Letonia, Luxemburg si Belgia, unde un numar relativ mic de locatii au intrunit standardele europene minime.

Potrivit raportului Agentiei Europene de Mediu, in 2011, apele din Romania au indeplinit cerintele obligatorii in proportie de 100%.

Per total, calitatea apei pentru scaldat din UE s-a imbunatatit constant incepand din 1990. Proportia apelor de coasta care nu respecta standardele UE a scazut de la 9,2% in 1990, la 1,5% in 2011. In cazul apelor interioare, s-a atins cel mai scazut grad de neconformare de pana acum, 2,4% in 2011, fata de 11,9% in 1990.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *