6 animale care simt bolile si presimt dezastrele naturale

6 animale care simt bolile si presimt dezastrele naturale
6 animale care simt bolile si presimt dezastrele naturale

Se vorbeste de mult despre animale care, datorita „super-puterilor” lor – simturi diferite de cele ale oamenilor, cantitativ sau calitativ – pot sa perceapa apropierea unor dezastre naturale sau sa detecteze existenta unor boli. Iata cateva exemple de specii cu astfel de abilitati, evidentiate prin studii stiintifice, informeaza Descopera.ro.

1. Cea mai recenta descoperire se refera la capacitatea unor pasari nord-americane asemanatoare pitigoilor, Vermivora chrysoptera, de a presimti apropierea unei furtuni puternice. In aprilie 2014, in timp ce lucrau la un proiect privind urmarirea traseelor acestor mici pasari migratoare, oamenii de stiinta au constatat ca zburatoarele au parasit zona in care se reproduceau, cu una sau doua zile inainte ca regiunea sa fie lovita de o serie de furtuni care au dus la formarea a cel putin 84 de tornade foarte periculoase.

Pasarile au parcurs 1.500 de kilometri in cinci zile, pentru a scapa de aceste furtuni foarte puternice, potrivit studiului publicat in revista americana Current Biology.

Cercetatorii de la University of California, Berkeley, care au descris fenomenul, cred ca pasarile au capacitatea de a percepe infrasunetele, unde sonore cu frecventa foarte joasa si care se pot deplasa pe distante foarte lungi. Perturbarile meteorologice puternice pot genera infrasunete si e posibil ca astfel sa fi detectat pasarile apropierea furtunii.

2. Daca multe animale reactioneaza la apropierea furtunii fugind din calea acesteia, rechinii, dimpotriva, se indreapta spre ea. Rechinii (din specia rechinului-tigru si alte specii) echipati cu dispozitive de urmarire de catre cercetatori, in cadrul programului de conservare marina R.J. Dunlap Marine Conservation Program, de la Universitatea din Miami, se indreptau spre punctele unde aveau loc schimbari rapide de temperatura, locuri unde, de obicei, furtunile se intesifica. Urmarind deplasarile rechinilor, se poate prevedea unde se va forma si se va amplifica o furtuna, sunt de parere cercetatorii.

3. De multa vreme oamenii au fost interesati sa stie daca animalele pot presimti cutremurele, iar dupa ingrozitorul seism cu magnitudinea 9 care a avut loc in 2011 in Japonia, specialistii si-au intensificat eforturile de cercetare in aceasta directie.

O echipa condusa de Hiroyuki Yamauchi de la Universitatea Nationala Tsing Hua din Taiwan a intreprins un studiu asupra modului in care au reactioneaza pisicile inaintea unui cutremur.

Cu 6 sau mai multe zile inainte de cutremurul din 2011, a aratat studiul, unele pisici au manifestat comportamente neobisnuite si au devenit mai stresate. Unele au inceput sa tremure, sa fie nelinistite, incercand sa fuga si sa ascunda. Alte pisici, insa, au devenit agitate doar cu foarte putin timp inainte de cutremur.

Cercetatorii cred ca pisicile pot simti apropierea seismelor deoarece au un registru auditiv mai amplu decat oamenii, putand asfel sa perceeapa tot felul de sunete inaudibile pentru om si care ar insoti producerea unor fenomene premergatoare seismului. De asemenea, e posibil ca ele sa fie capabile sa detecteze schimbari legate de presiunea atmosferica, gravitatie si deformari ale solului.

4. Tot echipa condusa de Hiroyuki Yamauchi a descoperit ca si vacile au prezentat schimbari cu mai multe zile inaintea cutremurului de 9 grade din Japonia. Mai exact, au fost observate modificari ale lactatiei: cu 6 zile inainte de cutremur, vacile au inceput sa dea mai putin lapte, iar aceasta scadere s-a mentinut inca 4 zile dupa aceea.

5. Cainii pot detecta cancerul de prostata cu precizie de 98%, mirosind mostre de urina prelevate de la pacienti, arata un studiu realizat anul trecut si prezentat la cea de-a 109-a intrunire anuala a American Urological Association.

Cainii au in mucoasa olfactiva a nasului aproximativ 200 milioane de celule receptoare olfactive, in vreme ce omul are doar vreo 5 milioane. Simtul olfactiv canin este, asadar, mult mai dezvoltat decat cel uman, ceea ce explica faptul ca aceste animale pot detecta usoarele schimbari ale mirosului urinii, produse de existenta cancerului in organism. In afara cancerului de prostata, cainii pot detecta si alte tipuri de cancere, precum cel ovarian sau vezical.

Cainii pot, de asemenea, sa detecteze schimbarile de glicemie; caini special antrenati pot fi astfel de ajutor diabeticilor, avertizandu-i pe acestia cand apar fluctuatii potential periculoase ale nivelului de glucoza in sange.

6. De o capacitate olfactiva impresionanta au dat dovada musculitele de otet (Drosophila sp.), care s-au dovedit in stare sa distinga celulele canceroase de cele normale, arata un experiment desfasurat recent la Universitatea din Konstanz. Ba mai mult: aceste insecte par capabile sa distinga, cu antenele lor, chiar diferite subgrupe de celule canceroase, corespunzand diferitelor tipuri de cancer de san.

Studiul s-a concentrat asupra diferitelor fomre ale cancerului mamar, dar cercetatorii cred ca musculitele de otet ar putea detecta si alte tipuri de cancer.

O identificare directa a cancerului cu ajutorul musculitelor de otet nu pare o idee usor de aplicat in practica medicala, dar utilitatea acestor cercetari este alta: oamenii de stiinta spera sa creeze dispozitive de detectie foarte sensibile, inspirate de modul in care animalele ca musculitele de otet si cainii reusesc sa detecteze prezenta cancerului in organism.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente