CE va oferi acces liber la datele culese de satelitii Copernicus, sistemul european de observare a Pamantului

CE va oferi acces liber la datele culese de satelitii Copernicus, sistemul UE de observare a Pamantului
CE va oferi acces liber la datele culese de satelitii Copernicus, sistemul UE de observare a Pamantului

Comisia Europeana va oferi acces gratuit, liber si deplin, la o intreaga colectie de date ce privesc protectia mediului, colectate de Copernicus, sistemul european de observare a Pamantului.

Noul regim deschis de diseminare a datelor, care va intra in vigoare luna viitoare, va sprijini sarcina vitala de monitorizare a mediului si va ajuta, de asemenea, companiile din Europa sa creeze noi oportunitati de afaceri si locuri de munca.

O varietate de segmente economice vor cunoaste avantajele observarii exacte a Pamantului, cum ar fi transportul, petrolul si gazele, asigurarile si agricultura.

Copernicus – care include sase misiuni prin satelit, asa-numitele Santinele, care urmeaza sa fie lansate intre 2014 si 2021 – ar putea genera un beneficiu financiar de aproximativ 30 de miliarde de euro si ar crea circa 50.000 locuri de munca pana in 2030. Mai mult decat atat, noul regim deschis de diseminare a datelor va ajuta cetatenii, intreprinderile, cercetatori si factori de decizie politica sa integreze o dimensiune de mediu in toate activitatile si procedurile de luare a deciziilor.

Vicepresedintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, comisar pentru industrie si antreprenoriat, a declarat : „Aceasta strategie, de a oferi acces liber la date, este esentiala in dezvoltarea intregului potential al programului Copernicus si dezvoltarea pietelor de observare a Pamantului. Serviciile sale vor furniza un flux de informatii pe o baza solida catre re-procesatorii de date si utilizatorii finali. „Economia Copernicus” va creste prin atragerea de investitii in piata de aplicatii inovatoare, care face eforturi pentru a veni in intampinarea cerintelor utilizatorilor de servicii noi. Serviciile Copernicus sunt deja esentiale pentru monitorizarea zonelor afectate de catastrofe naturale. Copernicus a oferit, pentru protectia civililor, imagini din zonele cele mai afectate de taifunul Haiyan in Filipine, contribuind la organizarea operatiunilor de salvare.

Comisarul european pentru mediu , Janez Potocnik, a declarat : „Copernicus este o parte esentiala a infrastructurii de informatii despre mediu, care va contribui in mod semnificativ la o mai buna implementare a politicilor de mediu , o prioritate a ceui de-al 7-lea Program de Actiune pentru Mediu. Elaborarea politicilor de mediu depinde de date exacte, actuale si comparabile privind starea actuala si viitoare a Pamantului. Accesul gratuit, deplin si deschis la datele de observare a Pamantului culese de Copernicus, reprezinta o contributie importanta la buna guvernare a mediului in Europa. „

Mai multe despre Copernicus

Beneficii pentru securitatea cetatenilor, agriculturii, acvaculturii si a intreprinderilor

Intr-o lume care se confrunta un risc crescut de dezastre naturale, si nu numai, Copernicus isi propune sa culeaga date si sa implementeze servicii de informare care vor monitoriza starea mediului pe uscat, pe mare si in atmosfera si va imbunatati, de asemenea, securitatea cetatenilor. Copernicus va furniza date consecvente la nivel transfrontalier, facandu-l usor de utilizat pentru evaluarea schimbarilor si a impactului politicilor de mediu. Ca un exemplu, datele oferite de Copernicus ne vor permite sa monitorizam urmatoarele elemente ale atmosferei:

• gaze cu efect de sera care influenteaza schimbarile climatice;

• gaze reactive care influenteaza calitatea aerului pe care il respiram;

• stratul de ozon si nivelul de radiatii solare UV care ajung la sol;

• aerosoli care afecteaza temperatura si calitatea aerului.

Desi unele date observationale de mediu sunt deja disponibile – in special prin intermediul misiunilor satelitilor de cercetare si dezvoltare si a senzorilor in situ pe sol, pe mare si in aer – sistemul de monitorizare va deveni mai complet si operational cand misiunile Santinela vor fi lansate, cu prima Santinela programata pentru lansare in primavara anului 2014. Santinela-1 va inconjura Pamantul in orbita joasa a Pamantului (la o altitudine de aproximativ 700 km) si va fi singurul satelit care va oferi imagini radar de acest gen din lume. Alti sateliti Santinela vor fi lansati ulterior intr- un program continuu pana in 2021, fiecare oferind diferite tipuri de observatii pentru a servi diferitelor nevoi ale servicilor de informatii Copernicus si o larga varietate de utilizatori de date.

Pentru a utiiza la maximum aceasta bogatie de informatii, cercetatori, cetatenii si intreprinderile vor putea accesa datele Copernicus si informatii prelucrate prin portaluri de internet. Acest acces gratuit va sprijini dezvoltarea de aplicatii utile pentru un numar de diferite segmente ale industriei (de exemplu: agricultura, asigurari, transporturi si energie). Alte exemple includ agricultura de precizie sau utilizarea de date pentru modelarea riscului in industria asigurarilor.

Dimensiunea internationala

Regimul deschis de diseminare a informatiilor oferite de Copernicus are, de asemenea, o dimensiune internationala. Este important ca un program care poate fi folosit, de exemplu, pentru a oferi informatii cu privire la o posibila penurie de alimente in viitor in anumite regiuni ale planetei noastre, sa impartaseasca aceste informatii cu autoritatile publice responsabile de populatia afectata. Schimbul de informatii cu privire la schimbarile climatice reprezinta o contributie la o dezbatere viitoare pentru angajarea mai multor natiuni si ar trebui sa se faca pe o baza gratuita si in intreaga lume, fara discriminare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *