Kronospan deține tehnologie de protecție a mediului de ultimă oră în fabrica de la Sebeș

Kronospan detine tehnologie de protectie a mediului de ultima ora in fabrica de la Sebes

Fabrica din Sebes a Kronospan, cel mai mare producator de placi din aschii de lemn din Romania, opereaza pe baza unui sistem complex de tehnologie pentru protectia mediului. -Kronospan SebesCompania detine cele mai bune sisteme de filtrare disponibile, cu rol esential in purificarea aerului eliberat in atmosfera, care functioneaza pe principiul precipitarii electrostatice in aerul…

Citește mai departe
Raportul Planeta Vie 2014: Avem mai putin de jum?tate dintre p?s?rile, mamiferele ?i amfibienii de acum 40 de ani

Raportul Planeta Vie 2014: Avem mai putin de jumatate dintre pasarile, mamiferele si amfibienii de acum 40 de ani

Fauna salbatica a lumii s-a redus cu mai mult de jumatate in 40 de ani, avertizeaza Raportul Planeta Vie (Living Planet Report) – editia 2014 – realizat de WWF. Totodata, amprenta ecologica – ce masoara presiunea omenirii asupra naturii – isi continua trendul ascendent. Traim si consumam resursele ca si cum am mai avea o…

Citește mai departe

Comisar UE: Pescuitul ilegal reprezinta in continuare o problema in Marea Neagra

Pescuitul ilegal reprezinta in continuare o problema in Marea Neagra, a declarat, joi, comisarul european pentru Pescuit si Afaceri Maritime, Maria Damanaki, care le-a comunicat statelor riverane ca regiunea duce lipsa de strategii, idei noi si investitii. Oficialul european a punctat importanta si „potentialul urias” al Marii Negre, dar a declarat ca exista inca probleme,…

Citește mai departe
Portul vinde de?euri reciclabile

Colectarea separata pentru plastic, metal, hartie si sticla ar putea deveni obligatorie din 2016

Proiectul de Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG) pentru modificarea Legii nr. 211/ 2011 privind regimul deseurilor a fost lansat luni in dezbatere publica de Ministerul Mediului. Prin Legea nr. 211/2011, s-a transpus Directiva 2008/98/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind deseurile, iar prin proiectul de act normativ se are in vedere asigurarea cadrului…

Citește mai departe

CE va oferi acces liber la datele culese de satelitii Copernicus, sistemul european de observare a Pamantului

Comisia Europeana va oferi acces gratuit, liber si deplin, la o intreaga colectie de date ce privesc protectia mediului, colectate de Copernicus, sistemul european de observare a Pamantului. Noul regim deschis de diseminare a datelor, care va intra in vigoare luna viitoare, va sprijini sarcina vitala de monitorizare a mediului si va ajuta, de asemenea,…

Citește mai departe

Incepe Saptamana Europeana a Mobilitatii

Din 16 si pana pe 22 septembrie, se va organiza la Oradea „Saptamana Europeana a Mobilitatii”, un eveniment conceput pentru a incuraja autoritatile sa promoveze masuri de transport sustenabile si cetatenii sa foloseasca mijloace alternative de transport, cu scopul de a imbunatati starea mediului si calitatea vietii in orase. In cadrul actiunilor dedicate Saptamanii Europene…

Citește mai departe

Cernobil si Fukushima vor fi supravegheate din spatiu

Japonia si Ucraina intentioneaza sa supravegheze impreuna starea mediului inconjurator de la centralele nucleare Fukushima si Cernobil, cu ajutorul unor aparate spatiale speciale, scrie in numarul sau de joi cotidianul nipon Nikkei. Potrivit sursei mentionate, specialistii univeristatii din Tokyo au inceput deja sa lucreze la niste sateliti in miniatura, care sa permita colectarea de informatii…

Citește mai departe

    Sute de mii de hectare de teren sunt afectate de pe urma activitatilor industriale

    Acestea sunt afectate de deseuri lemnoase, miniere si menajere, poluare cu reziduuri din industria alimentara, scurgeri de produse petroliere si substante chimice, precum defrisari masive Conditiile social-istorice recente de dezvoltare a tarii si-au pus amprenta si asupra industriei judetului Suceava, care s-a reorganizat conform noilor principii ale economiei de piata, releva un raport al Agentiei…

    Citește mai departe
    Fondul forestier de stat s-a redus cu 17% în zece ani

    Au fost publicate rapoartele de mediu pentru judetul Bacau si Regiunea 1 Nord-Est

    Bacauanii preocupati de calitatea aerului, a apei, nivelul de zgomot, gradul de poluare in comunitatea in care traiesc etc. au posibilitatea, din aceste zile, sa consulte date precise legate de astfel de indicatori. Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Bacau a finalizat recent rapoartele privind starea de mediu aferente anului 2011, atit pentru judetul Bacau, cit…

    Citește mai departe

    Efectele incalzirii globale, resimtite tot mai puternic si in judetul Suceava!

    Temperaturile din ultimii ani sufera abateri importante de la regimul normal, cantitatea de precipitatii fiind mai scazuta comparativ cu valoarea medie multianuala In ultimii ani, in judetul Suceava se remarca un salt al mediilor anuale ale temperaturilor atmosferice, releva raportul privind starea mediului din judetul Suceava in anul 2011. Astfel, potrivit studiului Agentiei pentru Protectia…

    Citește mai departe

    In Bistrita-Nasaud, se vor construi 20 de parcuri fotovoltaice si 35 de microhidrocentrale

    In Bistrita-Nasaud, se vor construi 20 de parcuri fotovoltaice si 35 de microhidrocentrale, dar si cinci centrale pe biomasa in acest sens fiind emise acorduri de catre Agentia de Protectie a Mediului (APM) Bistrita-Nasaud. Publicat in 01 august, 2012 cu Nici un comentariu Marin Liviu Catarig, inginer sef la APM Bistrita-Nasaud a prezentat, miercuri, in…

    Citește mai departe

    Cum se obtine autorizatia de mediu?

    Reglementarile cu privire la procedura de emitere a autorizatiei de mediu sunt cuprinse in cadrul Ordinului nr. 1.798 din 19 noiembrie 2007 pentru aprobarea Procedurii de emitere a autorizatiei de mediu publicata in Monitorul Oficial nr. 808 din 27 noiembrie 2007, care stabileste conditiile de solicitare, de emitere si de revizuire a autorizatiei de mediu,…

    Citește mai departe

    Ecologie si administratie

    Traim intr-o lume in care politicile de protectie a mediului au devenit o realitate. Dar o realitate de cele mai multe ori nedreapta si dureroasa pentru noi, care facem parte din tarile sarace ale Uniunii Europene. De cele mai multe ori istoria ne-a predat lectia supravietuirii prin propriile mijloace, iar acest lucru este elocvent si…

    Citește mai departe

    49% dintre europeni respira un aer necorespunzator. 500.000 de decese premature asociate poluarii ridicate a aerului

    Calitatea aerului in UE este inca destul de departe de obiectivele propuse. In 2008, 45% din populatia UE locuia inca in zone in care erau depasite valorile limita privind particulele in suspensie (PM10), 49% locuia in zone in care era depasita valoarea limita anuala de bioxid de azot. Comisia Europeana lanseaza o consultare publica privind…

    Citește mai departe

    Omul versus mediu

    Din 1973, in fiecare an, la 5 iunie, se marcheaza Ziua Mondiala a Mediului, conceputa ca un prilej de readucere in fata opiniei publice a pro­ble­me­lor ecologice prioritare. In 2011, tema o constituie padurile si importanta lor pentru civili­za­tia u­ma­na, iar tara-gazda este India. Din pa­cate, ma­nifestarile organizate cu aceasta ocazie au ca­zut in rutina,…

    Citește mai departe

    Garda de mediu Alba – GNM Alba

    ATRIBUTII PRINCIPALE ALE GARZII NATIONALE DE MEDIU ALBA In domeniul protectiei mediului · controleaza activitatile cu impact asupra mediului inconjurator, si aplica sanctiuni contraventionale prevazute de legislatia in domeniul protectiei mediului; · controleaza modul in care sunt respectate prevederile actelor de reglementare privind protectia mediului, inclusiv masurile stabilite prin programele de conformare pentru activitatile economico-sociale si…

    Citește mai departe

    Restanti la deseuri si la parcuri verzi

    Raportul despre Starea Mediului din 2009 arata ca am ramas in urma cu toate obiectivele verzi. Suntem codasi la gestionarea deseurilor, la crearea spatiilor verzi si la punerea in practica a legislatiei europene pentru mediu. Gestionarea deseurilor este un capitol sensibil pentru tara noastra, care nu are un sistem integrat pentru gunoaie. Le strangem, dar…

    Citește mai departe

      Bucuresteni nemultumiti de starea mediului din Capitala

      Potentialul ecologic si starea mediului din Bucuresti sunt apreciate ca fiind la un nivel foarte scazut de catre 62% dintre locuitorii Capitalei, potrivit unui studiu realizat de institutul de cercetare de piata GfK, comandat de Philips Romania. La nivelul intregii tari, 37% dintre locuitorii oraselor mari considera ca potentialul mediului inconjurator este scazut. 44% dintre…

      Citește mai departe

      Eco-Topul Rusinii – Tarile cu cel mai devastator impact asupra mediului

      Realizat de cercetatorii australieni in colaborare cu Universitatile Princeton si Singapore, acest studiu este cel mai complet desfasurat pana in prezent, si a evaluat starea mediului in functie de sapte parametri: * nivelul defrisarilor, * nivelul de conversie a habitaturilor naturale in zone rezidentiale, agricole sau industriale, volumul capturilor de peste, * nivelul de utilizare…

      Citește mai departe

      Rezolutia Forumului ONG de Mediu 2010

      Constatand ca starea mediului in Romania este catastrofala, iar autoritatile publice nu doresc sa schimbe aceasta situatie, Cunoscand nenumaratele probleme de mediu din domeniile: arii protejate, exploatarea resurselor (minerit, cariere), managementul deseurilor, eficienta energetica si energie regenerabila, protectia zonei costiere, energia nucleara si deseurile radioactive, poluarea apei si amenajarile hidrotehnice, spatii verzi urbane, turism, agricultura…

      Citește mai departe

      Actiuni de ecologizare ale elevilor din Tirgu Frumos

      O buna educatie in ceea ce priveste starea mediului inconjurator trebuie, fara indoiala, sa fie una din preocuparile scolilor de pretutindeni. Un exemplu de urmat in acest sens poate fi regasit la Scoala Garabet Ibraileanu din Tirgu Frumos, judetul Iasi, unde elevii si cadrele didactice se implica activ in conservarea unui mediu ambiant in comunitate. Desi…

      Citește mai departe

      Poluarea aerului in unele zone ale Romaniei a depasit limitele anuale pentru sanatatea umana

      Poluarea aerului in unele zone ale Romaniei a depasit limitele anuale pentru sanatatea umana, in ceea ce priveste concentratiile de dioxid de azot, dioxid de sulf, pulberile in suspensie si metalele grele, potrivit Raportului privind Starea Mediului in Romania pe anul 2008, realizat de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului. Concentratiile medii anuale de dioxid de…

      Citește mai departe

      Romania da 595.000 lei pentru un studiu privind consecintele fazei a doua a Bastroe asupra mediului

      Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii Tulcea va realiza studiul consecintelor asupra mediului in rezervatia Biosferei Delta Dunarii, determinate de constructia fazei a doua a proiectului Bastroe, pentru 595.000 lei, dupa ce a castigat licitatia organizata de Ministerul Mediului. Canalul Bastroe a revenit in atentia publica in martie, cand Ministerul roman al Afacerilor Externe a…

      Citește mai departe

      Propuneri ecologice pentru dezvoltarea si organizarea sectorului turistic din Romania

      PROPUNERILE ASOCIATIEI ECOLOGICE TURISMVERDE PENTRU INCLUDEREA IN PROIECTUL DE LEGE- conceput pentru crearea unei legi a turismului, care sa ajute la dezvoltarea si organizarea sectorului turistic din  Romania- Din coltul verde al ecologistilor in care se afla, Asociatia Ecologica Turismverde si-a propus sa transfere presiunea din ce in ce mai accentuata a publicului preocupat de…

      Citește mai departe

      Romania are comisar pentru balene, dar nu-si plateste cotizatia

      Simion Nicolaev, directorul Institutului de Cercetare-Dezvoltare Marina „Grigore Antipa” din Constanta, este membru in Comisia pentru Reglementarea Vanarii Balenelor. Dar el nu are niciun cuvant de spus pentru ca tara noastra nu achita taxa de 11.000 de lire sterline, perceputa de aceasta organizatie internationala. Marea Neagra este poluata cu hidrocarburi, azot si fosfor, iar soarta…

      Citește mai departe

        Turismul viitorului nu poate fi decat TurismVerde!

        Ecologic! Sau Ecoturism! Deocamdata nu exista un consens general asupra conceptului de ecoturism. In lipsa unei definitii universale, Asociatia Ecologica Turismverde incearca sa rezume intr-o fraza scurta cateva caracteristici ale Turismului Verde : Forma de turism cea mai putin daunatoare mediului, in care principala motivatie a turistilor este observarea naturii, doar in schimbul respectului fata…

        Citește mai departe

        Soferii, mai poluati decat pietonii

        Instalatiile de masurare a poluantilor din aer sunt amplasate la aproape trei metri de sol si nu reflecta pericolul la care sunt expusi conducatorii auto. Acestia inhaleaza noxele direct de la tevile de esapament. In intersectiile aglomerate, soferii sunt expusi poluarii cu gaze de esapament mai mult decat pietonii sau biciclistii. Traficul foarte aglomerat, dar…

        Citește mai departe