Ecologie si administratie

Ecologie si administratie

Traim intr-o lume in care politicile de protectie a mediului au devenit o realitate. Dar o realitate de cele mai multe ori nedreapta si dureroasa pentru noi, care facem parte din tarile sarace ale Uniunii Europene. De cele mai multe ori istoria ne-a predat lectia supravietuirii prin propriile mijloace, iar acest lucru este elocvent si pentru vremurile pe care le traim astazi. Este foarte greu sa ceri unei natiuni cu 60 % din gospodarii fara apa curenta si canalizare sa se conformeze la o serie de directive europene pretabile civilizatiilor avansate.

Doar dorinta de a rezolva problemele nu este suficienta, ea trebuie armonizata cu inteligenta si seriozitate si nu in ultimul rind cu educatie. Ca un exemplu in acest sens, constatam faptul ca sume importante de bani, colectate prin intermediul taxelor de mediu si ajunse la Fondul de Mediu sint cheltuite pe programe si proiecte care nu tin strict de evolutia fireasca a nivelului de civilizatie sociala. Administratia publica locala este fundamentul unei comunitati. Daca prioritatile si actiunile ei sint indreptate mai intii spre cetatean, atunci este posibil sa reducem decalajul social intre cei care dispun de conditii decente de trai si cei care trebuie sprijiniti sa le obtina.

Este foarte important sa ne informam in legatura cu starea mediului inconjurator si cu masurile care se iau , in acest fel, putind sa-i motivam pe semenii nostri sa treaca la actiuni concrete. Ii putem motiva pe vecini, colegi, colaboratori, sa inteleaga ca trebuie sa ne impunem o eco-atitudine in cartier, la scoala, la serviciu. In calitate de cetateni ai orasului, putem sprijini candidatii care ne dovedesc ca privesc chestiunile mediului cu responsabilitate si ne putem exercita drepturile, pentru a vota in favoarea celor dedicati acestor probleme.

Romania este, conform unui studiu publicat de Comisia Europeana, tara care sta, e adevarat dupa Bulgaria, cel mai rau in ceea ce priveste gestionarea deseurilor municipale dintre toate tarile Uniunii Europene. Raportul, publicat la Bruxelles in data de 16 aprilie 2012, ne face de ras ca natiune. Ne asteptam ca unele modele europene privind gestionarea deseurilor, care si-au dovedit eficienta sa fie implementate si la noi. Avem o tara frumoasa unde, dupa raportarile ministerului mediului , se recicleaza doar 2% din deseuri iar restul se depun in gropi „ecologice” unele teoretic inchise. Pentru rezolvarea acestor probleme trebuie in principal ca administratia locala sa fie alcatuita din profesionisti, care gindesc in echipa si au o viziune clara asupra problemelor comunitatii. O astfel de echipa PERmanent alaturi de cetateni este la dispozitia alegatorilor din Fagaras. Trebuie doar sa-i dati startul in 10 iunie 2012. (Ing. Ciprian Tetiu, PER Fagaras) 09.05.2012

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *