Agricultura ecologica ramane un sector prioritar si in viziunea noului ministru al Agriculturii

Agricultura ecologica ramane un sector prioritar si in viziunea noului ministru al Agriculturii

Agricultura ecologica ramane un sector prioritar si in viziunea noului ministru al Agriculturii, deoarece continua sa fie un important furnizor de astfel de produse pe piata internationala.

„Agricultura ecologica este un sector pe care eu il vad ca fiind prioritar. Este un sector de nisa in care Romania a excelat in ultimii ani si trebuie sa mergem in continuare cu astfel de produse pe piata internationala. Am vazut si m-am bucurat foarte mult ca si pe piata interna consumul de produsele bio a crescut foarte mult”, a declarat, intr-un interviu pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.

Acesta a precizat ca in noua organigrama a MADR vor fi alocate mai multe persoane care se vor ocupa de sectorul agriculturii ecologice. „In noua organigrama a MADR care va fi aprobata saptamana viitoare vom incerca sa avem mai multe persoane alocate pentru agricultura ecologica, atat din punct de vedere al promovarii, pentru crearea de politici sau pentru schimb de informatii bio, dar mai ales in zona controlului. In ultimul timp au fost multe scandaluri legate de anumite produse care erau catalogate bio, dar ele nu erau”, a subliniat seful MADR.

Potrivit sursei citate, in noua organigrama se va infiinta si o directie generala de industrie alimentara, care se va ocupa de fiecare ramura in parte. „Prioritatea noastra este ca pe fiecare sector, de la produs la raft, sa avem un control, pe doua directii. Pe de o parte trebuie sa stim ceea ce inseamna calitatea produsului care ajunge la raft, iar pe de alta parte, sa putem combate evaziunea fiscala. Aceste doua prioritati vor fi umarite pe toate ramurile industriei”, a explicat ministrul Agriculturii.

Potrivit estimarilor facute de reprezentantii MADR, Romania ar putea ajunge la exporturi de produse ecologice de peste 1,5 miliarde euro in urmatorii cinci ani, daca acest sector va fi sprijinit de autoritati, in conditiile in care exporturile de astfel de produse au fost estimate la 200 de milioane de euro pentru 2011. In ceea ce priveste consumul intern de produse ecologice, acesta este estimat de asociatia patronala Bio Romania la circa 80 de milioane de euro, jumatate din aceasta valoare provenind din produsele romanesti, respectiv din miere, vin si panificatie, iar cealalta jumatate din importurile realizate in special de marii retaileri. Romania detine la ora actuala doar un procent din total consum de produse ecologice, fata de 6% in Germania.

Romania continua sa exporte cu precadere materie prima, respectiv cereale, miere, fructe de padure si foarte putin produse procesate, precum branzeturi, vinuri sau produsele de panificatie. AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *