Impactul traficului rutier asupra calitatii aerului si sanatatii umane este mai mare in mediul urban > „Este necesar a se actiona rapid si eficient, in sensul reducerii acestuia, prin alinierea la standardele UE” se arata in raportul APM privind calitatea mediului
Dintre toate tipurile de transport, respectiv rutier, feroviar si aerian, pentru judetul Suceava sursa cea mai importanta de emisii in aer o reprezinta traficul auto, se arata in raportul anual privind starea mediului, facut public de Agentia pentru Protectia Mediului, in care se precizeaza ca, in principal, este vorba despre emisii de oxizi de azot si monoxid de carbon. Potrivit APM, presiunile activitatii de transport asupra mediului se traduc prin poluarea atmosferei, ca efect al emisiilor rezultate din procesul de combustie al motoarelor, dar si prin poluare fonica si cu vibratii. Traficul auto reprezinta o sursa de poluanti, precum monoxid de carbon, oxizi de azot, compusi organici volatili, pulberi, oxizi de sulf, plumb si alte metale grele. Alterarea calitatii aerului din localitatile urbane, ca urmare a traficului rutier, este influentata atat de nivelul emisiilor din aer, cat si de factorii geografici si urbanistici care, corelati cu conditiile de microclimat, in multe cazuri impiedica dispersia poluantilor. Astfel, are loc o concentrare a acestora, indeosebi in zonele intens circulate, pe strazile de tip „canion”.
In Raportul privind starea mediului in 2013 se subliniaza ca, desi eficienta autovehiculelor si cea a catalizatorilor a fost si este in continua imbunatatire, aceasta este contrabalansata, in sens negativ, de cresterea lungimii medii a unei calatorii, cresterea numerica a parcului auto, precum si de alte variabile, cum ar fi stilul de condus, ambuteiajele din trafic, lipsa unei infrastructuri adecvate de transport, toate traducandu-se printr-o crestere a intensitatii emisiilor de oxizi de azot.
„Avand in vedere impactul semnificativ al transporturilor asupra calitatii aerului, este necesar a se actiona rapid si eficient, in sensul reducerii acestuia, prin alinierea la standardele UE, atat in ceea ce priveste infrastructura de transport, cat si normele de reglementare tehnologice in privinta emisiilor autovehiculelor, toate acestea impreuna cu programe de stimulare a innoirii parcurilor auto” se precizeaza in materialul intocmit de APM Suceava.