Concentratia de dioxid de sulf, gaz extrem de periculos pentru fiinte si plante, depaseste in Craiova valoarea maxima admisa ori tine foarte aproape.
Potrivit rapoartelor despre starea mediului plecate din Craiova spre Bucuresti anul trecut, dioxidul de sulf este gazul toxic ajuns cel mai des la concentratii peste valoarea maxima admisa. Ultimul caz a fost inregistrat in octombrie, luna in care s-au facut si ultimele masuratori pentru 2007. „S-au inregistrat depasiri ale limitei maxime admise pentru media orara conform Ordinului nr. 592/2002, care prevede o valoare de 350 µg/m3 de la inceputul lui 2007, si anume: 884 µg/m3 la statia Isalnita”, se arata in raportul agentiilor de mediu.
Prezenta dioxidului de sulf este detectabila in Banie si fara statiile de monitorizare, mai ales in zona Billa, unde mirosul patrunzator si iritant i-a adus la exasperare pe craioveni. Reprezentantii Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului sustin ca dioxidul de sulf provine in special de la sistemele de incalzire a populatiei, care nu utilizeaza gaz metan, de la centralele termoelectrice, procesele industriale (siderurgie, rafinarie, producerea acidului sulfuric), industria celulozei si hartiei si doar in mica masura de la motoarele diesel.
Pericol pentru oameni si plante
Indiferent de concentratie, dioxidul de sulf este daunator sanatatii in egala masura pentru fiinte si plante. „In concentratii ridicate, dioxidul de sulf poate provoca afectiuni la nivelul cailor respiratorii si la nivelul ochiului. In primul caz, expunerea indelungata poate duce la afectarea functiei pulmonare, mergand pana la bronsite si chiar bronsite cronice, daca inhalarea este insotita de temperaturi scazute, perioade de umiditate etc. Dispusi la imbolnavire sunt, in general, copiii, tinerii si varstnicii, precum si persoanele care sufera de astm”, a spus prof. dr. Ion Toma, seful Clinicii de Medicina Muncii a Spitalului de Urgenta Craiova. „Majoritatea speciilor de plante sunt afectate de dioxidul de sulf, dar mai ales mesteacanul, bradul, chiparosul. Efectele sunt vizibile pe frunze in special, care sunt mai sensibile, prin arsuri, decolorare etc.”, a spus directorul RAADPFL Craiova, Ion Petre.
Sanatate, dupa 2009
Unii dintre cei mai mari poluatori ai Craiovei, termocentralele, au intrat deja in procese de retehnologizare a sistemelor prin care se vor reduce emanatiile. Centralele de la Simnic si Isalnita au termen 31 decembrie 2009 pentru conformare, data dupa care craiovenii ar trebui sa respire un aer mai putin poluat cu dioxid de sulf.
Sursa: Gazeta de Sud