Array

Sute de mii de hectare de teren sunt afectate de pe urma activitatilor industriale

Sute de mii de hectare de teren sunt afectate de pe urma activitatilor industriale

Acestea sunt afectate de deseuri lemnoase, miniere si menajere, poluare cu reziduuri din industria alimentara, scurgeri de produse petroliere si substante chimice, precum defrisari masive

Conditiile social-istorice recente de dezvoltare a tarii si-au pus amprenta si asupra industriei judetului Suceava, care s-a reorganizat conform noilor principii ale economiei de piata, releva un raport al Agentiei pentru Protectia Mediului, privind starea mediului in judetul Suceava.

Din pacate, toate aceste activitati au condus la afectarea calitatii solului prin depozitarea de deseuri lemnoase, miniere, si menajere; poluarea cu reziduuri si resturi din industria alimentara si cea usoara; infestarea cu scurgeri accidentale de produse petroliere si substante chimice din fluxurile tehnologice, precum si ca urmare a defrisarilor masive, care au generat fenomene de alunecare, eroziune si acidificare.

Astfel, printre altele, conform statisticii APM, in judetul Suceava alunecarile de teren afecteaza circa 23.000 de hectare, eroziunea – 60.000 de hectare, iar acidificarea, aproape 260.000 de hectare. Excesul de umiditate in sol este prezent pe 182.873 de hectare; gleizarea si pseudogleizarea se simt pe aproximativ 140.000 de hectare, iar compactarea pe circa 30.000 de hectare. Expuse la inundatii sunt mai putin de 52.000 de hectare, in timp ce terenurile nisipoase se intind pe 139 de hectare.

Cele mai reprezentative ramuri industriale din judetul Suceava sunt cele ale lemnului, axate pe exploatarea fondului forestier; celulozei si hartiei; alimentara, bazata in principal pe prelucrarea laptelui si carnii, precum si industria usoara, reprezentata prin societati de confectii, tricotaje, pielarie si incaltaminte. La acestea se adauga industria constructiilor de masini, respectiv firmele care produc scule si rulmenti si, nu in cele din urma, industria miniera, prin exploatarea si prelucrarea minereurilor cuprifere, polimetalice, de mangan, uraniu si sare, ramura aflata in declin in ultimul deceniu.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente